Gandurile negative pot slabi sistemul imunitar, facand oamenii mai vulnerabili la boli, spun cercetatorii. Un studiu publicat in „Proceedings of the National Academy of Sciences” stabileste asocierea dintre activitatea cerebrala „negativa” si un sistem imunitar slabit.
Cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au studiat persoane cu niveluri ridicate de activitate cerebrala in regiunea creierului unde se presupune ca sunt elaborate gandurile negative. In cadrul studiului, subiectii cu cea mai intensa activitate cerebrala in zona respectiva au raspuns cel mai prost la vaccinul impotriva gripei.
Cercetatorii stiau deja ca pesimismul e legat de zona numita cortexul pre-frontal drept, in timp ce activitatea din regiunea corespunzatoare in emisfera stanga a creierului e legata de raspunsurile pozitive.
Dr. Richard Davidson, care a condus studiul, a monitorizat 52 de persoane cu varste cuprinse intre 57 si 60 de ani. Fiecaruia dintre subiecti i s-a cerut sa-si recheme in memorie un eveniment care l-a facut fericit si unul care l-a intristat, speriat sau iritat. Activitatea electrica a creierului subiectilor a fost masurata pentru a vedea daca e mai intensa in cortexul pre-frontal stang sau drept. Apoi, subiectii au fost vaccinati impotriva gripei. Fiecare dintre subiecti a fost testat in urmatoarele sase luni.
„Emotiile joaca un rol important in modularea sistemelor corpului care favorizeaza sanatatea sau boala. Am studiat creierul pentru a intelege cum influenteaza mintea corpul”, a spus dr. Davidson.