Gerul din ultimele zile a inghetat si casele romanilor. In Iasi, Botosani, Buzau, dar si in Capitala, presiunea gazelor a scazut atat de mult incat focurile in multe sobe s-au stins, iar centralele termice abia au putut fi pornite.
Ieri dimineata, dupa o noapte cu temperaturi mult sub zero grade, multi bucuresteni s-au trezit ca nu pot sa aprinda focul. Dispeceratul Distrigaz Sud a fost asaltat de telefoane, dar raspunsul primit nu a multumit pe nimeni. “Temperaturile scazute care au afectat in ultima perioada majoritatea tarilor europene si mai ales Federatia Rusa au condus la diminuarea importului de gaze naturale in numeroase tari, printre care si Romania. Acest lucru a condus la scaderea drastica a presiunii gazelor naturale in tot sistemul national de transport si distributie”, ne-a spus reprezentantul Distrigaz Sud, Viviana Zimbilschi.
Ministrul economiei, Codrut Seres, a trimis scrisori oficiale catre ministrul rus al economiei, precum si companiilor Gazexport si Wintershall, in care solicita respectarea contractelor incheiate, in conditiile in care la punctul Isaccea se inregistreaza scaderi ale parametrilor de livrare. Pentru a incerca rezolvarea crizei gazelor, ministrul a cerut companiei Termoelectrica sa reduca la minim nivelul de consum al gazelor naturale si sa treaca pe surse alternative, respectiv pacura si carbune.
Din cauza gerului, consumul populatiei a crescut cu pana la 80%, in special in Bucuresti, afirma Marius Stroia, directorul Dispeceratului National de Gaze.
In aceste conditii, distribuitorii de gaz au inceput sa faca apeluri catre populatie. Distrigaz Sud recomanda clientilor sai sa ia toate masurile de siguranta necesare si, in special, sa supravegheze cu atentie flacara aparatelor de incazit si a aragazelor si sa inchida aparatele care folosesc gaze naturale, in caz ca presiunea e insuficienta pentru o functionare normala. In cartierele Pantelimon, 1 Mai-Arcul de Triumf, Timpuri Noi din Capitala, scaderea presiunii la gaze a fost atat de mare incat unele locuinte au ramas complet fara gaze.
La Iasi, unde s-au inregistrat temperaturi de pana la -24 de grade, presiunea gazului metan a scazut ieri la jumatate. Potrivit directorului CET Iasi, Dorin Ivana, presiunea a ajuns de la 15.000 metri cubi normal/ora la 8.000 metri cubi normal/ora. De aceea incalzirea se face pe baza de huila si pacura. Tot din cauza gerului, conductele Regiei Autonome Judetene Apa Canal continua sa inghete, astfel ca locuitorii unuia din cele mai mari cartiere din Iasi sunt nevoiti sa isi pregateasca mancarea cu apa plata cumparata de la magazin.