Syed Farook, în vârstă de 28 de ani, şi soţia sa Tashfeen Malik, în vârstă de 27 de ani, au deschis focul miercuri în timpul unei petreceri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în statul american California, omorând 14 persoane şi rănind grav alte 21.
Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar bărbatul şi femeia, dotaţi cu arme de asalt, pistoale şi haine de luptă, au fost ucişi.
„Ne rugăm la Allah să-i accepte ca martiri”, a relatat postul de radio oficial al grupării Stat Islamic, al-Bayan.
CNN notează că gruparea SI a utilizat cuvântul „susţinători”, faţă de alte cazuri când foloseşte termeni precum „cavaleri” sau „soldaţi”. Această declaraţie nu înseamnă neapărat că gruparea teroristă le-a dat indicaţii directe atacatorilor. Organizaţia jihadistă îi îndeamnă mereu pe susţinătorii săi să comită atacuri, iar cuplul din California ar fi putut răspunde unui apel general vag, scrie Mediafax.
În cursul atacului din orăşelul californian San Bernardino, Tashfeen Malik a postat pe Facebook un mesaj de loialitate faţă de Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic, au afirmat anterior trei oficiali din cadrul investigaţiei citaţi de CNN.
Tashfeen Malik a postat mesajul pe un cont de Facebook înregistrat cu un pseudonim, a explicat un alt oficial, fără a oferi detalii despre evoluţia investigaţiei.
Facebook a informat ulterior că a şters mesajul deoarece încălca standardele ce interzic promovarea terorismului sau elogierea violenţei.
De altfel, FBI a anunţat oficial vineri că tratează atacul din California ca „act de terorism”, preluând investigaţia de la autorităţile locale.
Există „dovezi (…) privind plănuirea extremă” a crimelor, a declarat David Bowdich, asistent al directorului Biroului FBI din Los Angeles