În urma deciziei CCR este așteptată și motivarea judecătorilor constituționali pentru ca Guvernul să vină cu o nouă hotărâre privind întregul calendar electoral pentru prezidențiale. Date fiind prevederile din legislație, cel mai devreme primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea să aibă loc în martie, în condițiile în care HG-ul de organizare a acestora trebuie să fie dat cu minimum 90 de zile înaintea scrutinului.
Însă o altă dilemă este pe masa politicienilor. Cine va ocupa prima funcție în stat. Libertatea a discutat cu politologul Cristian Pârvulescu despre ce ar putea urma.
Libertatea: Ce se întâmplă în acest moment cu prima funcție în stat, pentru că știm că mandatul președintelui României, în acest caz Klaus Iohannis, poate fi prelungit prin lege organică doar în caz de stare de război sau de catastrofă?
Cristian Pîrvulescu: Se va găsi o soluție. E ultima problemă pe care o avem. Problema mai gravă era că un candidat care a fraudat primul tur al alegerilor prezidențiale intra în turul doi, în plin atac hibrid al unui actor statal. Ne aflăm în situația unei stări ca de lovitură de stat electorală în plină desfășurare, cu riscuri foarte mari pentru viitorul României. Curtea Constituțională și-a făcut datoria, a interpretat regulile așa cum trebuia. Nu e o instanță juridică, este o instanță politico-juridică. Rolul său este de a menține echilibrul democrației și stabilitatea în țară.
În rest, partidele politice au soluții. Președintele Senatului poate prelua un mandat interimar, fie că avem un președinte nou al Senatului, fie că e președintele vechi (n.r. – Nicolae Ciucă), care va da ulterior celui nou acest mandat. Nu e o problemă.
Președintele interimar ar trebui să fie președintele nou al Senatului? Ar însemna că trebuie o negociere transpartinică pentru nume?
Sigur că trebuie negociere transpartinică. Se pot găsi soluții aici. La fel cum se pot găsi soluții și pentru președintele Iohannis (n.r. -prelungire a mandatului). Cea mai simplă soluție e cea cu președintele interimar, care va fi președintele Senatului. Nu este complicat. Președinte interimar va fi Nicolae Ciucă la început. Teoretic, la depunerea mandatului de către Klaus Iohannis, Ciucă e președintele Senatului (n.r. – cel care prin prisma funcției poate deveni primul om în stat ca interimar).
Cum vor percepe românii ceea ce s-a întâmplat? Va fi mai mică încrederea în instituții sau mai mare?
Eu cred că în prezent toată lumea e la curent cu ceea ce se întâmplă, plus că există foarte multe emoții și puțină rațiune. Astfel spus, fiecare va interpreta în funcție de zona în care se află și de teoriile la care are acces. Pe de altă parte, dincolo de modul în care opinia publică va reacționa, era intolerabil ca un candidat care a încălcat în mod flagrant regulile jocului și a ajuns să se califice în turul al doilea, punând în pericol instituțiile democratice și viitorul democratic al României.
Curtea Constituțională și-a făcut datoria. Realitatea era că nu se putea merge mai departe. Riscurile erau mari. Șansele ca acest om să primească cel mai mare număr de voturi erau mari. Nevalidarea ar fi creat și mai mari probleme. Pentru că acuzele ar fi continuat și pe data de 10-11 decembrie, când se lua măsura eventuală a invalidării. CCR a acționat în limitele atribuțiilor sale și în cunoștință de cauză, iar cetățenii României vor înțelege marea majoritate. Nu cred că domnul Georgescu va mai intra în turul al doilea de scrutin. A fost un accident pe 24 noiembrie și mulți din cei care îl susțineau s-au convins. E o ipoteză.
Foto: Agerpres
Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.
nakamoto • 07.12.2024, 11:18
Multe comentarii aiurea pro calin,e bine ca s-au amanat pana in Martie sa se curete scena politica de prorusi
Domnul • 06.12.2024, 21:57
bună! Cristian nu te mai face de RUSINE ! EȘTI ditamai prof universitar! Nu ai demnitate,onoare?
guessme • 06.12.2024, 18:41
Acest "Dorel" se pare că este și procuror și judecător. Cu asemenea "profesori" se duce tarade râpă. Deja am luat-o la vale