Greşeala numărul 2. Freci prea tare
Când e vorba de pete, gospodinele freacă respectivul loc cât pot de tare, în speranţa că vor reuşi să scoata faţa. E adevărat că apa minerală sau sifonul fac bine ţesăturilor canapelelor şi te ajută să scoţi petele, însă dacă freci temeinic, nu faci altceva decât să favorizezi pătrunderea petei şi mai mult în ţesătură. Înmoaie cârpa şi freacă încet. Cum vezi că s-a murdărit puţin cărpa, fie o clăteşti, fie schimbi porţiunea cu care freci, astfel încât acesta să fie tot timpul curată.
Greşeala numărul 3. Dai cu spray de mobilă pe toată suprafaţa
Potrivit unor sondaje, 99% dintre gospodinele chestionate au declarat că împrăştie spray-ul pe toata suprafaţa mobilei când o curăţă de praf. În primul rând, procedând aşa consumi mai mult produs. În al doilea rând, până ajungi să ştergi toată suprafaţa, crema se imprimă pe lemn, se usucă, devine cleioasă şi mai greu de întins. În funcţie de produsul folosit, pot rămâne şi pete. Cel mai bine este să pulverizaţi conţinutul pe cârpă şi apoi să ştergeţi.
Greşeala numărul 4. Dai pe cadă cu substanţe abrazive
Dacă freci cada cu substanţe abrazive acestea îşi vor pierde luciul. Decât să foloseşti astfel de substanţe o dată pe săptămână, mai bine freci cada în fiecare zi cu detergenţi non aazivi.
Greşeala numărul 5. Speli cuptorul când e rece
Nu spunem că trebuie să fie fierbinte, însă dacă speli cuptorul când e rece nu prea faci nimic. După ce ai preparat ceva la cuptor, lasă-l să se răcească puţin (10-15 minute), apoi pulverizează o substanţă non-abrazivă (sau poţi prepara în casă o pastă din bicarbonat de sodiu şi apă). Lasă să acţioneze 20 de minute, apoi freacă cu o perie de plastic sau o lavetă şi limpezeşte cu un burete. Dacă nu mai ai timp sau chef să cureţi după ce ai preparat ceva la cuptor, când te hotărăşti să-l speli, încălzeşte-l la 250 de grade şi apoi aplică cele de mai sus.
Greşeala numărul 6. Aspiri părul de la animale
Dacă ai un animal de casă şi obişnuieşti să dai cu aspiratorul pentru a scăpa de părul lor, faci o mare greşeală. În dorinţa de a scăpa de el nu faci altceva decât să-l imprăştii la loc. Pentru suprafeţe precum parchetul, duşumelele şi gresia indicat este să se folosească un mop electrostatic. Pentru suprafeţe moi (covoare, mochete, fololii şi canapele), indicate sunt periile şi rolele adezive.