Dr. Burnei ne-a dezvăluit că încă nu s-a decis dacă va accepta sau nu, mai ales că postul e identic cu cel de aici: şef al unei clinici de ortopedie pediatrică. “E un salariu care arată valoarea muncii mele. Împreună cu echipa mea, efectuez operaţii care se fac în cele mai prestigioase centre din lume. Am avut şi multe premiere medicale”, ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Burnei, de la Spitalul de Copii “Marie Curie” din Capitală.
La Târgul Internaţional de Cariere Medicale ce s-a încheiat, ieri, în Capitală, mai multe clinici din UE au oferit peste 3.000 de posturi pentru toate specializările. “Medicii anestezişti, de urgenţă, radiologi şi chirurgi sunt cei mai căutaţi în străinătate. Salariile ajung la 12.000 de euro, pentru cei cu experienţă”, susţine Bernard Nicola, reprezentantul unei firme de recrutări.
Anual, 6% din medici pleacă din ţara noastră
În timp ce în România, medicii rezidenţi au salarii de 1.100 – 1.300 de lei, în străinătate, li se asigură minimum 3.000 de euro lunar. Conform prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, anual, circa 6% din medicii din spitale aleg să plece în străinătate, iar numărul celor care termină rezidenţiatul nu poate suplini golurile.
“În ritmul acesta, peste cinci ani, nu ştiu cine ne va mai trata”, a declarat el. Criza din spitale e alimentată şi de o măsură luată acum un an şi jumătate, potrivit căreia la şapte cadre medicale plecate nu poate fi angajat mai mult de un medic.
Citeşte şi: Bichir / Noua Vatră Românească