Însă, incinerarea omului de radio readuce subiectul în centrul atenţiei opiniei publice, ia susţinătorii cremaţiunii au adresat trei întrebări BOR, după ce preoții au declarat că susțin decizia failiei jurnalistului de a fi incinerat.
Marius Rotar adresează trei întrebări către Biserica Ortodoxă Română: ”A respectat BOR voinţa fiecărui om din aceasta ţară legată de dorinţa de fi incinerat? De ce n-a respectat, de pildă, şi decizia lui Cristian Paţurcă, exprimată în termeni clari în acelaşi sens (“Vă implor să mă ardeţi, iar cenuşa mea sa o puneţi la Troiţa din Piaţa Universităţii”), determinând familia să îl înhumeze (2011). Sau de ce a încercat să schimbe decizia lui Sergiu Nicolaescu (2013)? De ce BOR n-a luat decât foarte rar decizii împotriva preoţilor ortodocşi care au slujit în caz de incinerare, inclusiv în situaţia unor personalităţi publice de la noi?, scrie adevărul.ro.
Datele centralizate de Asociaţia condusă de Marus Rotar arată o creştere lentă a ratei incinerării în România, în cele trei crematorii funcţionale (Vitan Bârzeşti, Bucureşti, Ignis- Bădeni/Turda şi la Oradea). În ceea ce priveşte primele două crematorii, dacă în 2015 aici au avut loc 972 incinerări, în 2016 numărul a crescut la 1.083, pentru ca în 2017 să ajungă la 1.177 incinerări. Aceasta înseamnă faptul că în jur de 0,42% dintre decedaţii din România sunt incineraţi. În comparaţie, în Ungaria rata este de 63%, iar în Serbia, ţară majoritar ortodoxă, rata este de circa 20%. Toate acestea se petrec 90 de ani de la deschiderea primului crematoriu din România (Cenuşa, 25 ianuarie 1928), cu mult înaintea vecinilor noştri maghiari (1951) şi sârbi (1964).
Andrei Gheorghe va fi incinerat. Fosta soție a lui Andrei Gheorghe a decis ca jurnalistul, găsit mort în vila sa din Voluntari, să fie incinerat, iar ceremonia va avea loc sâmbătă dimineața, la ora 12.00, la Crematoriul Uman ”Vitan Bârzești” din București.
Citește și
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro