Puterea si Opozitia n-au avut insomnii in noaptea dinaintea dezbaterii motiunii de cenzura privind pachetul de legi ale Sanatatii, impus cu anasana de Executiv. Stiau ca Guvernul n-o sa cada. O criza politica ar fi stanjenit foarte multi parlamentari. Grijulii nu atat fata de stabilitatea politica necesara aderarii la UE, cat pentru fotoliul si privilegiile pe care o buna parte dintre ei le-ar fi pierdut in eventualitatea unor alegeri anticipate. Asa ca am asistat iar la un anost spectacol.
Vorbitorii Puterii au invocat din nou “dezastruoasa mostenire pesedista” si au elogiat virtutile actualului Cabinet, iar reprezentantii Opozitiei s-au intrecut in discursuri terne si populiste, fara a oferi solutii. Motiunea a cazut. Ramane insa de vazut daca “pachetul” va avea si urmari benefice pentru populatie si nu va genera doar rafuieli politice, hipercentralizarea managementului medical in mainile finantistului de la Sanatate si eventuale afaceri imobiliare mai putin ortodoxe. Exista, deloc neglijabil, riscul ca, alcatuite in cerc restrans, cu cvasiignorarea altor opinii, legile sa iste disfunctionalitati pe seama pacientilor.
Disfunctionalitati pe care le presimt chiar guvernantii, cand deja anunta ca au in vedere modificari la prevederile abia impuse. E ceea ce s-a intamplat si cu alte arogante guvernamentale, cum a fost asumarea legilor justitiei, care dupa nici un an vor suporta vreo suta cincizeci de modificari, de bine ce au fost elaborate. Nu in ultimul rand, ar fi timpul ca institutia prezidentiala sa se implice in reabilitarea Parlamentului, pe care Guvernul il ignora vadit. Senatorii si deputatii inghit prea multi bani doar pentru ratificarea unor tratate, nefiind implicati, de un an incoace, in dezbaterea nici unei legi esentiale pentru societate.