Sansa unica pentru copiii care nu intra la liceu: sa invete o meserie despre care nu au auzit in viata lor si care nu are cautare pe piata muncii nicaieri in lume.
De la 23 august, a fost „modernizat” nomenclatorul meseriilor care se vor invata in scoli profesionale, de ucenici, postliceale si de maistri. Pe listele gandite de Ministerul Educatiei si aprobate prin hotarare de guvern, apar niste domenii de mult uitate sau necunoscute, meserii pentru care se va invata timp de doi-trei ani, se vor da teze, se va face practica si se vor sustine proiecte. Iata ce oferta de exceptie are Ministerul Educatiei si Cercetarii.
In scolile de ucenici vor fi pregatiti „profesionisti”, la cursuri de zi, in peste o suta de meserii, de exemplu: rabotor mortezor universal, jonctor, presator si turnator de mai multe tipuri, cocator produse ceramice, arzator email, constructor samotor, gaterist la taiat blocuri de piatra, broder la gherghef, pirogravator in lemn, prelucrator pluta, rotar-caretas, spoitor-cositor, cosar, sobar, fierar-potcovar, ajutor vanzator, sortator de marfuri, grataragiu, impletitor nuiele, protectionist silvic, recoltator-sortator-presator stuf, sexator pui etc.
Si in scolile profesionale sunt studiate, timp de trei ani la zi sau patru ani la seral, meserii de exceptie, ca de exemplu: tubulator naval, laminatorist-trefilator-tragator, mozaicar-montator placaje, fermier montan, agricultor culturi de camp, sculptor intarsier etc.
In graba de a definitiva „noul” numenclator, Ministerul Educatiei a omis sa specifice cursuri serale la scolile postliceale unde invatau tinerii care nu au obtinut diploma de Bacalaureat, majoritatea peste varsta de 19 ani. Monitorul Oficial cu noua reglementare nu a fost citit si de inspectoratele scolare care au solicitat clase de seral, fara acoperire legala de la 23 august.