Dna Matache C. din Bucuresti: „Ce se intampla cu copilul meu minor in cazul in care voi divorta de sotul meu, tatal copilului? Imi poate fi incredintat mie in conditiile in care eu nu lucrez?”
In situatia in care, la desfacerea casatoriei prin divort exista copii minori, se pune problema incredintarii acestora, instanta fiind obligata sa se pronunte si asupra acestui aspect. Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta va tine seama de interesul acestora. In acest sens sunt analizate conditiile materiale ale fiecaruia dintre parinti astfel incat sa poata fi asigurat mediul prielnic unei dezvoltari fizice, morale si intelectuale corespunzatoare, dar si legaturile de afectiune stabilite intre copii si parinti. Precizam ca parintii se pot invoi cu privire la incredintarea copiilor minori. Subliniem insa ca aceasta invoiala nu produce nici un efect daca nu e incuviintata de catre instanta de judecata, verificandu-se in acest sens daca invoiala corespunde intereselor copiilor minori.
Istrate E. din Bucuresti: „Care e modalitatea prin care pot pune la adapost actuala familie de pretentiile copilului din prima casatorie?”
Din scrisoare reiese ca doriti sa evitati situatia in care descendentul dv. din prima casatorie ar putea avea pretentii asupra bunurilor obtinute ulterior desfacerii acesteia. Avand in vedere ca apartamentul in care locuiti e proprietatea dv. exclusiva, nu ii e aplicabil regimul comunitatii de bunuri reglementat de art. 30 din C. fam., opinia noastra e in sensul ca puteti incheia un contract translativ de proprietate, de preferat oneros, prin care sa instrainati imobilul in cauza in favoarea descendentului dv. din cea de-a doua casatorie. In acest fel, apartamentul va fi exclus din patrimoniul dv. si nu va putea face obiectul unui viitor partaj succesoral. Trebuie precizat ca vanzare-cumparare nu va putea fi realizata intre soti, fiind interzisa potrivit dispozitiilor art. 1307 C. civ., intrucat ar putea masca o donatie simulata. In egala masura, nici solutia unei donatii catre actuala sotie sau cel de-al doilea copil nu e indicata, deoarece in cazul in care aceasta depaseste cota de care puteti dispune prin liberalitati, va fi incalcata rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari – categorie din care face parte si copilul din prima casatorie.