Asa ne-ar spune animalele din imaginile alaturate, daca s-ar putea plange ca lipsa iernii friguroase le-a rascolit organismul. Ursii din padurile noastre nu au mai hibernat sezonul acesta, unele specii de pasari nu au mai migrat, iar insectele sau rozatoarele au iesit din starea de “letargie” mult mai devreme. Dr. Constantin Daniel Lescai, de la clinica veterinara Yam-Yam Animal Center, ne-a explicat ce alte efecte are incalzirea vremii asupra animalelor de la noi.
Vietuitoarele care traiesc in tara noastra, intr-o clima temperata, cu patru anotimpuri, trec de obicei prin diverse modificari fiziologice si comportamentale ciclice. Astfel, pentru a se adapta conditiilor mediului de viata, acestea pot reactiona prin migrare in zone favorabile, naparlire, hibernare, stocarea hranei sau adapostirea timp indelungat in vizuine.
Toate acestea se intampla deoarece resursele de hrana se diminueaza si se modifica regimul de lumina, temperatura si umiditate. “In conditiile in care in aceasta iarna nu s-a mai respectat specificul sezonului rece, animalele au fost influentate negativ prin neintrunirea elementelor necesare instituirii modificarilor fiziologice specifice”, ne-a spus medicul veterinar.
Ursul „a uitat” sa hiberneze
“In padurile noastre, ursul, care in mod normal sufera in aceasta perioada o scadere la minimum a activitatii, in ultimul timp este deosebit de prezent in zonele locuite, pentru a cauta hrana”, a completat specialistul. Potrivit dr. Constantin Daniel Lescai, cerbii, pelicanii aflati in captivitate, strutii care traiesc la noi in tara, insectele, dar si cainii si pisicile au avut probleme din cauza temperaturilor ridicate din aceasta iarna. De exemplu, strutii au depus oua si in sezonul rece, lucru neobisnuit, iar la speciile care naparlesc, printre care cainii sau pisicile, s-a observat o dereglare a acestui mecanism, rezultand o prelungire sau o absenta a naparlirii, acestea putand determina afectiuni ale pielii.
Cerbul nu se simte in largul sau in aceasta clima nefiresc de calda, suferind modificari in special in privinta perioadei de fertilitate cu mult prelungita
In mod normal, pelicanii migreaza in sezonul rece din Delta Dunarii in Delta Nilului, unde isi depun ouale. Cei aflati in captivitate au depus insa de doua ori ouale, din cauza vremii