Roy Neuberger, decedat vineri, a fost „o forţă liniştită care a inspirat respect concurenţilor şi loialitate colaboratorilor, prin viziunea sa pătrunzătoare şi extraordinara sa capacitate de decizie”, l-a caracterizat într-un comunicat George Walker, directorul societăţii de investiţii Neuberger Berman, fondată de el în 1939.
Magnatul pasionat de artă modernă a achiziţionat de-a lungul timpului numeroase obiecte de artă contemporană americană, cum ar fi lucrări ale pictorilor Willem de Kooning sau Jackson Pollock. Sute dintre ele le-a donat muzeelor din SUA. „Spre deosebire de acţiuni, obiectele de artă nu le-a cumpărat niciodată pentru a le vinde. ‘Le cumpăr să le am, să le admir şi să le studiez'”, mărturisea el, potrivit comunicatului.
Neuberger, născut la 21 iulie 1903 într-o familie evreiască bogată care s-a mutat la New York din Connecticut în 1909, şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă în metropola americană.
Rămas orfan la 12 ani, a trăit o vreme confortabil numai din banii moşteniţi, care i-au permis între altele să-şi continue studiile în Europa. Nesatisfăcut de cursurile de jurnalism de la Universitatea New York, a renunţat după un an şi s-a angajat la departamentul de textile al lanţului de magazine Altman, unde, potrivit Reuters, şi-a dezvoltat atât pasiunea pentru pictură şi sculptură, cât şi spiritul comercial, pe care ulterior l-a folosit pentru a tranzacţiona produse financiare.
La 104 ani, în 2007, Roy Neuberger a primit Medalia naţională pentru arte de la preşedintele american de atunci, George W.Bush.