UPDATE. Doar 153 de parlamentari se aflau în sala de plen a Camerei Deputaţilor la votul final în care a fost adoptată Legea de aprobare a OUG privind majorările salariale. Cifra se află sub numărul de 177 necesar cvorumului de şedinţă şi sub numărul de 185, anunţat oficial odată cu votul final, potrivit înregistrării video realizate de News.ro imediat după anunţarea rezultatului.
Liberalii anunţă că analizează posibilitatea contestării la Curtea Constituţională a legii prin care s-a modificat OUG 20/2016 şi s-au majorat salariile în sistemul bugetar.
Acţiunea PNL vine după ce la votul final din plen deputaţii liberali au absentat în semn de protest.
„Grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor nu a participat astăzi la dezbaterea şi la votul final pentru că noi am avut în vedere mai multe lucruri. Primul şi cel mai important este că atunci când vorbim de creşteri salariale trebuie să vorbim de creşteri salariale pe care România le poate face, care pot fi sustenabile şi care, evident, nu sunt legate de ciclul electoral. PSD, dacă dorea să crească salariile, dacă dorea să facă ordine şi dacă dorea să asigure echitate în sistemul salarial, a avut trei ani cât au guvernat singuri. După aceea, a avut posibilitatea să facă o lege nouă a salarizării unitare. Nu a făcut nimic din toate acestea. Acum, în prag de alegeri, PSD, conform mentalităţii ultracunoscute, că totdeauna la alegeri trebuie să dai ceva, să oferi ceva, să dai pomană, asta au făcut acum. Sunt foarte trist şi foarte necăjit de faptul că sindicatele s-au lăsat politizate în acest joc al anumitor creşteri salariale”, a spus liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.
Majoritatea parlamentară a respins solicitarea de apel nominal care a aparţinând deputatul PNL Mircea Toader, care a cerut vrerificarea cvorumului de şedinţă, conform Mediafax.
Deputatul independent Remus Cernea a cerut, de asemenea, apel nominal și a declarat că în sală nu sunt 180 de oameni.
”Apelul nominal înseamnă să ştim adevărul, dacă suntem sau nu în cvorum. Nu avem cum să numărăm 170-180 de voturi într-o singură secundă. Întreaga ţară aşteaptă de la noi responsabilitate şi respectarea cu stricteţe a procedurilor. Nu suntem 180 şi ceva de oameni în sală. Acest lucru terbuie verificat prin apel nominal altfel suntem într-o uriaşă fraudă. Ar fi trist ca acest Parlament să îşi încheie activitatea printr-o uriaşă fraudă”, a declarat Remus Cernea.
UPDATE. Deputaţii au adoptat, luni, pe amendamente, legea pentru aprobarea OUG 20/2016 care aduce numeroase creşteri salariale. Proiectul va primi votul final în şedinţa programată pentru ora 17:30.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a contestat raportul comisiilor afimând că aduce ”o problemă de echitate” și le-a cerut deputaților să nu vândă iluzii.
”Problema de echitate este importată pentru că spatele unui raport care arată că vor fi creşteri salariale cu 5 până la 15% avem lucruri care sunt ascunse în grile. De exemplu, la farmaciştii primari salarile cresc cu 53%, nu farmaciştii debutanţi tineri care trebuie să fie încurajaţi să intre în sistemul de farmacie, ci la cei cu experienţă ale căror salarii cresc cu 53%”, a afirmat Pîslaru, adăugând că, de asemenea, contabili au creşteri de 60% , iar salariile directorilor de şcoli sunt majorate cu peste 50%.
În cazul unui director de program de rezidenţiat, creşterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substaţie la serviciul de ambulanţă ar creşte cu 10%.
Cel mai mare impact bugetar al modificărilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educaţie şi din sănătate, de 2,9 miliarde de lei, îl au majorările cu o medie de 15% ale salariilor de bază pentru personalul din sănătate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) şi pentru personalul din învăţământ, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei).
Pe locul al treilea ca impact bugetar se află sporurile calculate ca procent aplicat la salariile majorate pentru personalul din sănătate şi asistenţă socială, cu un impact de 1,4 miliarde de lei asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat.
Conform unui document obţinut de News.ro, decizia comisiilor implică şi majorarea salariilor de bază pentru personalul din asistenţa socială, în medie cu 15%, de la 1 decembrie 2016, impactul bugetar fiind de 292, 31 milioane de lei.
Pe cale de consecinţă, această decizie va genera şi modificări ale salariilor personalului din cadrul caselor de asigurări de sănătate judeţene si din cadrul direcţiilor judeţene de sănătate publică, salarii care reprezintă 85% din nivelul salariilor majorate pentru Casa Natională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă costuri de 231,27, milioane de lei.
Decizia parlamentarilor implică şi stabilirea salariilor pentru personalul din cadrul Agenţiei Române de Salvare de Vieti Omenesti pe Mare, care vor fi similare drepturilor salariale ale personalului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar impactul bugetar va fi de 2,25 milioane de lei, conform documentului citat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro