Din nefericire, majoritatea pacientelor se prezinta la medic in stadii avansate de boala, tratamentul fiind de durata, costisitor, chinuitor si, in multe cazuri, in final inutil. Din acest motiv, numeroase fundatii si asociatii umanitare, cu sprijinul autoritatilor, lanseaza periodic programe de depistare precoce a acestei necrutatoare maladii. Cel mai nou program in domeniul este ACORD, un program national pilot, lansat de Fundatia „Hope For a Life”, si care isi propune reducerea cu 30% a ratei mortalitatii in randul bolnavelor de cancer mamar de la noi din tara. Sloganul acestei campanii este „Fiecare femeie merita accesul neprivilegiat la o mamografie!”.
Practic, prin intermediul medicilor de familie, incepand din luna aprilie, fiecare femeie cu varsta de peste 20 de ani va primi invitatia de a se prezenta la un control mamar gratuit. Medicul este cel care va hotari care dintre paciente prezinta un risc important de a dezvolta un cancer de san, pacientele urmand sa beneficieze gratuit de o mamografie. Dar ce este aceasta analiza? Este un fel de radiografie a sanului, care se face din minimum doua pozitii, si care poate identifica, in interiorul glandei mamare, tumori mai mari de 0.5 cm in diametru (la aceasta marime fiind imposibil de simtit prin palpare).
Metoda este sensibila, suficient de specifica si total nedureroasa, avand avantajul ca poate depista cancerul de san in stadiu precoce, cand tratamentul este mai simplu, adesea nu necesita operatie de extirpare si sansele de supravietuire ajung la 90%. Mamografiile vor fi efectuate in principal in spitalele judetene, majoritatea fiind dotate cu apa-ratura specifica. Aceasta analiza este considerata, la ora actuala, cea mai sigura metoda de depistare precoce a cancerului de san. In cazul in care rezultatele sunt pozitive, urmeaza o mamografie aditionala, efectuata din mai multe unghiuri, pentru a determina dimensiunile si forma nodulului cu cat mai mare precizie, completata de alte explorari: ecografie, citologie, biopsie.
In afara de consilierea femeilor si indrumarea lor la mamografie, programul ACORD mai are in vedere un aspect, in premiera pentru tara noastra: reconstructia sanului extirpat la pacientele operate de cancer. In mod obisnuit, o asemenea operatie este considerata un lux, o operatie „estetica”, insa in multe tari ea reprezinta o urmare fireasca a actului chirurgical de inlaturare a tumorii, oferindu-i pacientei, deja traumatizata de operatie si de gandul ca a avut cancer, sansa de a arata din nou ca o femeie normala, de a-si relua serviciul, viata cotidiana, de a se reintegra in societate cu mai multa usurinta.
Cel mai important deziderat insa ramane intentia de a schimba perceptia generala asupra bolii canceroase si convingerea publicului ca boala poate fi contralata si, in multe cazuri, vindecata.
Cand se face mamografia
Pana la efectuarea unei mamografii, medicii recomanda:
• Pentru femeile intre 20 si 40 de ani – autopalparea lunara a sanilor, la 5-7 zile dupa menstruatie, si examinarea de catre medicul specialist la fiecare 3 ani.
• Intre 40 si 49 de ani: prima mamografie se face la 40 de ani, apoi se face examen clinic la fiecare 2 ani, la care se adauga, bineinteles, autoexaminarea lunara.
• Dupa 50 de ani, se recomanda examen fizic si mamografic anual si autoexaminare in aceeasi zi a lunii. Nu exista limita superioara de varsta.