Dezbaterea “Centenarul Unirii – recurs pentru Basarabia”, la care au fost prezenți studenți, parlamentari și reprezentanți ai societății civile, a început cu intonarea imnului de stat al României.
”Toate evenimentele din cadrul Festivalului sunt concepute să evidențieze valorile spirituale și culturale care i-au călăuzit pe strămoșii noștri de la origini până în momentul Unirii. În 2018, trăim un moment istoric, unul de care ne putem bucura și totodată întrista, vorbind în continuare de două teritorii separate, care altădată erau parte integrantă a unui principat și ulterior a unui regat”, a spus Sergiu Bodlev, preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni, la începutul evenimentului.
Parlamentarii prezenți la dezbatere au transmis mesaje unioniste.
”Aduc celor de aici un mesaj de încredere și de credință. Trebuie să plecăm cu ideea că acum 100 de ani au fost înaintașii noștri care au încercat să ne facă o casă mare, primitoare, o casă pe care noi va trebui să reconstruim (…). Nu trebuie să ne oprim doar la a cere, unirea trebuie să se împlinească prin fapte, nu prin vorbe, prin devotamentul nostru în teren alături de oameni și nu numai pe scenă. Este foarte important să înțelegem că vom reuși să atingem acest ideal dacă vom reuși să îi convingem pe oameni că unirea este singura modalitate prin care noi ne putem recăpăta identitatea”, a spus senatorul PNL, Viorel Badea, parlamentar diaspora.
La rândul său, deputatul USR Bogdan Rodeanu a subliniat că, pe lângă dorința de reunire, trebuie să existe și un consens tehnic, din punct de vedere administrativ, parlamentar și guvernamental.
”Evenimentul de astăzi marchează vizibil o colaborare consensuală în ceea ce privește reunirea dintre România și Moldova. O reunire care nu se bazează nu doar pe dorința ambelor state, ci pe un proces activ, al integrării europene, un parcurs european pe care Moldova îl are în desfășurare în momentul de față, pe lângă dorința firească pe care o au ambele socități civile, de pe ambele maluri ale Prutului, trebuie să existe și un consens la nivel tehnic, o armonizare nu doar parlamentară, cât și guvernamentală în ceea ce privește corelarea instituțiilor administrative, a politicilor interne și a condițiilor de viață de pe un mal și celălalt al Prutului. Se lucrează pentru asta și pentru prima oară Parlamentul României a aprobat consensual o declarație prin care își arată întreaga disponibiltate a României vizavi de acest proces”, a afirmat deputatul USR.
Totodată, deputatul PMP Constantin Codreanu a spus că reunirea României cu Republica Moldova este, din punctul său de vedere, iminentă.
”Eu vin din Republica Moldova, sunt unionist, pentru mine este o săptămână plină de emoții, dar dincolo de emoții mă bucur că am avut în Parlamentul Românieio ședință solemnă în cadrul căreia am adoptat o declarație prin care spunem clar și răspicat că România este gata pentru reunire, prin care am spus clar și răspicat că ne asumăm acest obiectiv și este un semnal pozitiv pe care îl așteaptă cei din Republica Moldova în primul rând. Știți că unii dintre ei mai spun din când în când că românii nu ar vrea unirea. Ei bine, începând cu săptămâna aceasta, nimeni nu mai poate afirma acest lucru. Este evident că reunirea este inevitabilă, iminentă”, a spus Codreanu.
Festivalul „Zilele Basarabiei”, aflat la cea de-a XVII-a ediţie, se desfășoară pe parcursul întregii săptămâni și cuprinde o serie de evenimente culturale, artistice și sportive, fiind organizat de Liga Studenţilor din Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, prin Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/George Mihăiță nu-i cunoaște pe regizorii din ”noul val”.”I-aș invita la teatru, că poate îi inspir”