Mergi direct la conținut »
Mii de pacienți așteaptă un transplant, dar numărul donatorilor s-a înjumătățit
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Mii de pacienți așteaptă un transplant, dar numărul donatorilor s-a înjumătățit

Mii de pacienți așteaptă un transplant, dar numărul donatorilor s-a înjumătățit

Numărul donatorilor s-a înjumătățit în 2017, iar în acest an situația continuă să fie gravă, în timp ce mii de pacienți așteaptă să facă un transplant salvator de viață. În pofida greutăților cu care se confruntă programul național de transplant, medicii caută soluții.

De Elvira Gheorghiță,

”Numărul de pacienţi care sunt pe listele de aşteptare este foarte mare. Sunt peste 3.000 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru rinichi, peste 600 la ficat, 200 la cord. Există mai mult de 40 pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplant pulmonar”, a explicat medicul, la conferința de Ziua Naţională a Transplantului, organizată de Asociaţia Romtransplant și Fundaţia pentru Transplant, care s-a desfășurat în contexul realizării în România primului transplant pulmonar și a eforturilor susţinute de echipele medicale pentru a dezvolta acest domeniu de înaltă performanţă din sănătate.

Potrivit medicului, în 2017 au fost 65 de donatori.

”Au fost identificați 65 de doantori reali, care au fost identificaţi și de la care s-au prelevat organe. Aceasta înseamnă o medie de 3,25 la un milion de locuitori, comparativ cu anul 2016 când am avut 6,5 la un milion de locuitori. Deci practic în anul 2017 s-a înjumătăţit numărul de donatori din România considerându-se situaţia din cauza refuzului foarte mare al familiilor pentru donarea de organe, lipsa încrederii în sistemul medical românesc”, a mai spus medicul.

În 2018, au fost doar 24 de donatori 

” Anul 2018 nu ne aduce veşti mai bune deoarece până la finele lunii mai există 24 de donatori reali. Sperăm ca acest concept de moarte cerebrală echivalent cu moartea să fie foarte bine înţeles atât de mass -media cât şi de populaţia care are o rudă declarată în moarte cerebrală şi sper ca numărul de donatori în ţară să crească până la finalul anului 2018”, a adăugat coordonatorul de transplant Bihor.

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă

Încercăm să promovăm transplantul de la donatorul în viaţă

Profesorul Irinel Popescu, șeful Centrului de chirugie și transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni spune că scăderea numărului de donatori afectează și transplantul hepatic, dar va încerca promovarea transplantului de ficat de la donator în viață.

”Din punct de vedere al programului de transplant hepatic pot să spun că scăderea numărului de donatori afectează programul de transplant hepatic. Noi funcţionăm pe model european vestic, în general, în care cea mai mare parte a operaţiilor de transplant sunt cu ficat întreg de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Pe de altă parte încercăm să promovăm transplantul de donatorul în viaţă. Aici avem un foarte bun exemplu nu departe de noi la Istanbul. Dar, nu numai Turcia are program foarte bun şi nu numai la Istanbul – Malatya – centre care fac peste 100 de operaţii de transplant hepatic pe an folosind donatorul în viaţă cu rezultate foarte bune. Acest lucru îl vom încerca şi noi la Institutul Clinic Fundeni. Deja echipa condusă de conferenţiarul Vlad Braşoveanu probează că rezultate bune pot fi obţinute şi în România”, a explicat prof dr Irinel Popescu.

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală
Recomandări

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală

Spitalul Sfânta Maria, premiat pentru primul transplant de plămâni din România

Pentru prof. dr Narcis Copca, managerul Spitalului ”Sf. Maria”, unitatea în care a fost realizat primul transplant de plămâni din România, un alt  pas important este extinderea unității sanitare.

”Ca spital, ne dorim să lucrăm într-un sediu un pic mai dilatat. Ieri am semnat protocolul împreună cu Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei pentru a construi o clădire de 7500-8000 de metri pătraţi în spatele Spitalului ”Sfânta Maria”. Va fi construită şi dotată de către Primăria Sectorului 1. Începând cu zilele următoare va debuta studiul de fezabilitate pentru ea. Va fi un centru de transplant în care sper să continuăm munca cu colega noastră de la transplant hepatic dr. Doina Hrehoreţ”, a spus managerul spitalului, care a primit vineri ”Diploma de onoare pentru programul de transplant pulmonar”.

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui
Recomandări

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui

Registrul Național de Transplant, atacat de hackeri

Președintele Agenției Naționale de Transplant, prof dr Radu Deac a ținut să precizeze că Registrul Național de Transplant este continuu atacat de hackeri. De aceea, după ce a primit informații că sunt zeci de atacuri cibernetice la acest registru, echipa IT monitorizează RNT.

”Această echipă face faţă şi contracarează toate aceste atacuri cibernetice”, a precizat profesorul Deac.

1.400 de atacuri cibernetice într-o zi

Doctorul Victor Zota, cooratorul național de transplant a explicat că, în urmă cu doi ani, au fost 1.400 de atacuri cibernetice într-o singură zi la registrul național, iar într-o  altă zi, RNT  a fost blocat  pentru șase ore.

”Apogeul l-am atins acum vreo doi ani de zile, 1400 de atacuri într-o zi. Acum câtva timp au reuşit să ni-l blocheze pentru câteva ore, vreo şase ore a fost blocat. Avem o echipă de IT-şti excepţională şi care a reuşit să rezolve situaţie. Nu s-a reuşit să se intre vreodată în registru nostru şi nu cred că se va reuşi vreodată. 50-60 sunt în fiecare zi”, a precizat Zota.

Ediţia  Zilei Naţionale a Transplantului-2018 s-a desfășurat în contexul realizării în România a primului transplant pulmonar și a eforturilor susţinute ale echipelor medicale de a dezvolta acest domeniu de înaltă performanţă din sănătate, care de doi ani se confruntă cu mari probleme.

 

 

 

Close
Închide
  Close