Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri > REPORTAJ/Invazie de broscuțe pe un drum din județul Vaslui. ”Nu am mai văzut așa ceva, pare desprins din filme”/FOTO-VIDEO

REPORTAJ/Invazie de broscuțe pe un drum din județul Vaslui. ”Nu am mai văzut așa ceva, pare desprins din filme”/FOTO-VIDEO

O invazie de broscuțe pe un drumul național din județul Vaslui a produs îngrijorare și uimire printre locuitorii unui sat din apropierea municipiului Vaslui. Oamenii se tem că broscuțele, care au ajuns după furtună pe DN 2F, legătura între municipiile Vaslui și Bacău, le-ar putea intra în case. Dacă șoferii care treceau prin zonă s-au oprit să filmeze, localnicii spun că nu am văzut așa ceva și unii chiar se gândesc că este un semn că ar putea urma ceva rău. ”Este ceva nemaiîntâlnit, parcă desprins din filme”.

De Theodor Istrate,

Broscuțele au ”evadat” din lacul Pușcași și multe au ajuns victime ale șoferilor care circulau cu mașina prin acea zonă. Totul s-a întâmplat în urma unei mici furtuni locale, care a condus, se pare, la un fel de ”ploaie cu broaște”.

 

 

Autoritățile locale nu intervin deocamdată pentru că nu știu cum ar putea să combată acest fenomen.

”Aș fi vrut să le ocolesc, dar era, practic, ca un covor viu”

Zona cea mai afectată de invazia broscuțelor a fost spre coada lacului de la Pușcași, de altfel unul din cele două baraje de alimentare cu apă a municipiului Vaslui. Pe o porțiune de câteva sute de metri, micuțele vietăți au ”ocupat” aproape în totalitate șoseaua, totul părând un adevărat furnicar.

Șoferii care circulau cu mașinile pe acel drum au încetinit pentru a preveni producerea unor accidente, în condițiile în care broscuțele călcate de mașini au format o peliculă alunecoasă.

”Când am intrat pe acea porțiune de șosea, nu realizam ce se întâmplă. Păreau a fi frunze, pietre, însă totul se mișca. Într-o primă fază, am redus la limita minimă și apoi am oprit. Am coborât din mașină și am văzut milioane de broscuțe cum traversau șoseaua dinspre baraj spre casele de dincolo de drum. Aș fi vrut să le ocolesc, dar era, practic, ca un covor viu. Și ceilalți șoferi circulau cu prudență pentru că riscul de derapare era foarte mare”, a declarat unul dintre șoferii aflați în trafic.

Surprinși de ceea ce le-a fost dat să vadă, unii șoferi au oprit mașinile și au filmat fenomenul, care, se pare, este unic pentru județul Vaslui.

”Nu am văzut așa ceva în cei 62 de ani de viață. Pare desprins din filme”

Invazia broscuțelor i-a scos din case și pe localnicii care și-au construit locuințe pe malul barajului de la Pușcași, după anul 1990. Oamenii s-au speriat și îngrozit în același timp, când au văzut că broscuțele se îndreaptă spre casele lor. Deja, amfibienii au ajuns în câteva curți, localnicii temându-se să nu le intre și în case.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

”Nu am văzut așa ceva în cei 62 de ani de viață pe care-i am. Este ceva nemaiîntâlnit, parcă desprins din filme. Uitați și dumneavoastră cum mișună. Cât vezi cu ochii pe șosea sunt numai brocuțe. Ne putem aștepta la ce este mai rău”, a declarat, pentru Libertatea, Gheorghe Sima, unul dintre localnici.

O femeie care locuiește în aceeași zonă ne-a spus că broscuțele ar fi de mai multe zile în zonă, însă nu în număr atât de mare.

”Uitați-vă în iarba de pe marginea șoselei să vedeți câte sunt. Ca furnicile într-un mușuroi. Când dai cu piciorul, sar care încotro. Sunt toate dezorientate. Eu zic că au urcat dinspre baraj spre șosea. Ascultați cum pocnesc când sunt călcate de mașini. Parcă sunt cucurigi (n.red – popcorn) în ceaun. Problema este că urcă spre case. La fiul meu au ajuns deja în curte, prin porțiunea unde intră cu mașina”, ne-a mărturisit Rodica Bulboacă.

Specialiștii cred că ar fi vorba de un fenomen meteorologic

Localnicii de pe malul barajului se gândesc deja să ceară ajutorul autorităților, pentru a nu se trezi cu brocuțele în casă. Edilul comunei Pucași crede însă că oamenii nu au de ce să își facă griji, pentru că totul va trece de la sine.

”Ăștia sunt broateci verzi din lac, care pot merge kilometri întregi, chiar și până la Ivănești, în comuna învecinată. Din cauza căldurii, au ieșit la suprafață. Însă nu este un fenomen deosebit. Dispar de la sine. Vom lua legătura cu medicii veterinari, pentru a ne consulta. Ținem totul sub observație”, spune primarul comunei Pușcași, Neculai Ignat.

Invazia de broscuțe a mai apărut și în alte zone din țară și chiar din Europa. Specialiștii susțin că, ”din cauza vântului care se rotește în atmosferă pe o axă verticală, corelat cu mișcările de ascendență a aerului în pâlnia tornadică, apare un fenomen de sucțiune”. În aceste condiții, de la suprafața lacului, practic, sunt ”luate pe sus” broscuțele, care sunt duse de vârtej într-o zonă apropiată.

Contactați de către reporterii Libertarea, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui nu au putut oferi un răspuns cu privire la fenomenul de pe malul barajului de la Pușcași, în acest sens fiind solicitat un punct de vedere de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.


Citește și:

REPORTAJ/ Cornel Victor Barbu, românul admis la Academia Navală a SUA: “Bunica așa mi-a spus: cu un ochi plâng, dar cu altul sunt fericită”

Close
Închide
  Close