„Am dublat numărul de aparate. În Constanţa, de exemplu, anul trecut, la vremea asta, erau două aparate, acum sunt 45. Suficiente. În total, sunt 800 de aparate în toată ţara. La ora aceasta, Poliţia Română foloseşte tehnologie de vârf, nu există alta mai bună. Aparatul drug-tester folosit în stradă este cel folosit de poliţistul german sau pot să mai dau alte exemple din Europa”, a spus Predoiu la DC News, potrivit Agerpres.
El a adăugat că o parte dintre aparate erau deja în dotarea Poliţiei, dar au fost eliminate cele din China, care dădeau erori: „S-au scos din dotarea Poliției, din folosința agenților, acele aparate de fabricație chinezească ce dădeau rateuri. Le-am scos. În liniște, dar le-am scos”.
Ministrul de interne a mai spus că Institutul de Medicină Legală va trebui să dea rezultatele la probele biologice în maximum trei zile, altfel permisul auto va fi restituit șoferilor.
„Există această neîncredere, legitimă probabil, dat fiind că s-au întâmplat multe situaţii în trecut de întârziere din partea INML-ului şi atunci, ceea ce am gândit este să venim cu o garanţie legală în plus, pentru cetăţean, ca în trei zile prin această obligaţie să răspundă cu rezultatul la test. Nu răspunde, îşi ia omul carnetul înapoi”, a mai punctat Predoiu.
Executivul a modificat recent Codul Rutier prin OUG 84 care prevede că șoferii care nu acceptă să sufle în drugtest sunt lăsați fără permisul auto până vin rezultatele de la IML, lucru care se întâmplă cu întârziere. Totodată, exista posibilitatea ca testele făcute pe loc cu drugtestul să dea rezultate fals pozitive dacă șoferii iau medicamente pentru răceală precum Nurofen sau Paracetamol Sinus. Aceste lucruri au generat nemulțumiri și au fost criticate de șoferi, de societatea civilă și de medicii legiști.
Secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a declarat luni, 8 iulie, că premierul Marcel Ciolacu a cerut ca până la ședința de joi să existe un act normativ prin care șoferii cărora le-a fost reținut permisul în urma testării cu drugtest-ul să îl primească înapoi, dacă rezultatele de la IML nu vin în 72 de ore.
MAI a vrut laboratoare de teste antidrog și la Poliție, nu doar la IML
Pe 6 iulie, Poliţia Română a transmis că durata prea mare a analizării probelor biologice la IML a determinat MAI să introducă posibilitatea să aibă laboratoare proprii pentru analize și pentru a emite cât mai repede un rezultat.
„Deși până în prezent, în legislația anterioară, nu era atributul Poliției Române, acum, în noua legislație, există această posibilitate și cu siguranță timpul de primire a rezultatelor va fi mult mai rapid”, a precizat IGPR.
Totul a venit în contextul modificării Codului Rutier, care prevede acum amenzi pe baza înregistrărilor video ale polițiștilor și șoferilor și noi prevederi privind testarea pentru consum de alcool.
Legiștii au respins varianta propusă de MAI și adoptată de Guvern, anume ca analizele toxicologice să se facă și în laboratoarele MAI, nu doar la IML, ca până acum.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro