Doi cautatori de comori din Muntii Orastiei sunt hotarati sa ii actioneze in instanta pe politistii hunedoreni pe motiv ca acestia le-au confiscat, fara forme legale, 88 de monede de argint din perioada romana (kosoni). Erorile politistilor le pot da posibilitatea kosonarilor sa intre in posesia obiectelor de patrimoniu.
Povestea incepe in noiembrie 2000, cand asupra hunedorenilor Ion Popescu si Gheorghe Stanus, cautatorii de comori dacice si romane, politistii din Orastie au gasit 88 de monede de argint din perioada romana. La vremea respectiva, „captura” politistilor a fost intens mediatizata.
Impotriva celor doi a fost declansata urmarirea penala si monedele au fost confiscate, fara a se intocmi, insa, actul de confiscare pentru bunurile ridicate. In adresa nr. 189 din 26 octombrie 2001, emisa de Parchetul Orastie, se arata ca „prin rezolutia noastra s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a dvs. sub aspectul infractiunii prev. de art. 280 indice 1 CP intrucat din cercetari a rezultat ca fapta este contraventie”. Abia catre sfarsitul anului trecut, pe 22 decembrie, la mai bine de un an de zile de la ridicarea monedelor, politistii au intocmit primul act oficial de confiscare a bunurilor.
Insa plutonierul Florin Marc a intocmit „actul” pe un proces verbal de contraventie auto. Astfel, la rubrica „avarii auto” se mentioneaza faptul ca plutonierul Marc dispune confiscarea argintilor gasiti la domiciliul lui Popescu, fara a se mentiona legea in baza careia s-a dispus confiscarea. Prin actul cu pricina, cei doi kosonari sunt amendati cu cate 10 milioane de lei. Ordonanta prin care au fost sanctionati cautatorii de comori nu prevede in mod expres confiscarea monedelor si astfel exista posibilitatea ca celor doi kosonari sa le fie restituite monedele. (Simona Badiu, Deva)
46 de kosoni ascunsi in manerul unei valize.
Politistii din Aeroportul Otopeni au gasit asupra unui cetatean roman cu rezidenta in America, care urma sa iasa din tara in directia Amsterdam-Texas, un numar de 52 de monede din argint, avand inscrisuri in limba latina. Se pare ca e vorba de kosoni. 46 monede erau ascunse in manerul unei valize, celelalte 6, alaturi de 4 inele si o statueta in miniatura, fiind descoperite in bagajul de mana al acestuia. Totodata a mai fost descoperita si xerocopia unui act emis de Parchetul Tulcea, prin care i se aducea la cunostinta cetateanului respectiv ca fusese scos de sub urmarire penala, dar ca era obligat sa achite o amenda administrativa de 10 milioane lei pentru nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri. Barbatului, a carui identitate nu a fost facuta publica, nu i s-a permis iesirea din tara.