Dinozauri, reptile zburatoare si specii de pasari demultdisparute. Asa se presupune ca a aratat in urma cu aproximativ 70 de milioane de ani tara noastra. Specialistii spun ca Tara Hategului si Muntii Piatra Craiului au fost un adevarat ‘Jurassic Park’, unde traiau dinozauri de talie mica.
In depresiunea Hategului s-au descoperit in 1928, pe proprietatea familiei nobiliare Nopcsa, in jurul satelor Sacel si Sinpetru, fosilele a opt specii de dinozaur. Specialistul Rodica Tita, de la Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, ne-a povestit ca cea care a gasit oasele ingropate in pamant a fost sora lui Franz von Nopcsa, proprietarul mosiei, in timp ce se juca. Cautarile din Hateg au fost reluate in 1978 de echipe de paleontologi din strainatate si astfel au fost alcatuite colectii ce cuprind schelete de dinozauri, dar si cuiburi cu oua de dinozauri de 25 de centimetri.
In Muntii Padurea Craiului, la Cornet, in judetul Bihor, in anul 1978, minerii au descoperit in-tr-un zacamant de bauxita oase de dinozauri, de reptile zburatoare si de pasari.
Megalosaurus avea dinti zimtati
Au mai fost descoperite fosilele unei specii carnivore precum Megalosaurus hungaricus in Tara Hategului. Acesta avea un cap mare, maxilare puternice si dinti curbati, cu marginile zimtate ca de fierastrau. Cu degetele lui puternice prevazute cu gheare atat la picioarele din fata, cat si la cele din spate, el era bine ‘echipat’ pentru atacarea marilor dinozauri care se hraneau cu plante.
Rhabdodon era ierbivor
Dinozaurul cu ‘picioare de pasare’, dupa cum a fost denumit de specialisti, era ierbivor si traia in cirezi la sfarsitul perioadei cretacice. Aceasta specie face parte din ultimii dinozauri care au existat pe Pamant. Avea lungimea de 4 metri si inaltimea de 2 metri si se deplasa pe doua picioare.
Archaeopteryx nu putea zbura
Spre deosebire de pasarile de astazi, Archaeopteryx, care a trait tot in Tara Hategului, nu avea un os al pieptului (stern) care sa sustina muschii puternici necesari pentru zbor. De aceea, probabil ca aceasta pasare nu putea sa zboare prea departe si este foarte posibil sa fi fost nevoita sa se catere in copaci pentru a se lansa in aer si apoi sa bata din aripi si sa pluteasca in cautare de insecte.
Troodonul era foarte inteligent
Troodonul era un dinozaur mic, de aproximativ un metru lungime si cantarea 60 de kilograme. Avea creierul foarte dezvoltat in comparatie cu talia sa, tocmai de aceea se crede ca a fost unul dintre cei mai inteligenti dinozauri care au trait vreodata. Avea dinti zimtati si se hranea cu plante, dar si cu ouale celorlalte animale din specia sa.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!