În seara zilei de 5 decembrie, ghetele sunt lustruite şi puse la uşa casei pentru ca Moş Nicolae să lase în ele câte un mic cadou, dulciuri sau fructe. Copiii neascultători sunt avertizaţi de părinţi că vor primi doar nuieluşe dacă nu sunt cuminţi.
Bunătatea Sfântului Nicolae este ilustrată prin mai multe legende
Se spune că a salvat copilele unui nobil sărăc de la desfrânare, aruncând noaptea, pe ascuns, săculeţi cu galbeni în casa omului, ca să aibă zestre pentru cele trei fiice. Potrivit legendei, Sfântul Nicolae a aruncat aurul pentru cea de-a treia fiică prin hornul casei, într-o şosetă pusă la uscat şi, de aceea, a apărut obiceiul agăţării şosetelor la şemineu. Potrivit altei legende, trei studenţi teologi, care călătoreau spre Atena, au fost jefuiţi, în timpul nopţii, de hangiul la care poposiseră, acesta omorându-i şi ascunzându-le rămăşiţele.
Cardinalul Nicolae, care străbătea acelaşi drum, a înnoptat şi el la han şi a visat crima săvârşită. El l-a luat la rost pe proprietar, cerându-i să-i arate locul în care cei trei tineri fuseseră înhumaţi. Apoi i-a dezgropat şi s-a rugat mult lui Dumnezeu, iar cei trei tineri au înviat. De atunci, Sfântul Nicolae a devenit patronul copiilor şi al şcolarilor.
Se mai spune că, după călătoria pe care a făcut-o în Ţara Sfântă, încercând să meargă pe urmele lui Iisus, Nicolae s-a întors în ţara lui, pe mare. S-a stârnit o furtună ce ameninţa corabia. Atunci, Nicolae s-a rugat lui Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit pe neaşteptate, spre surprinderea marinarilor. Astfel, Sfântul Nicolae a devenit patronul marinarilor, pescarilor şi al călătorilor.
Dintre cei 815.453 de români care poartă numele de Nicolae sau derivate ale acestuia, 530.089 sunt bărbaţi iar 285.364 femei, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor.
La tine a venit Moş Nicolae? Spune-ne ce ţi-a adus!