Presedintele Traian Basescu a retrimis Legislativului statutul parlamentarilor, pentru a taia privilegiile alesilor. Insa initiativa sefului statului nu e pe placul “beneficiarilor” proiectului.
Cu doar o zi inaintea vacantei de sarbatori, senatorii si deputatii si-au votat in cateva minute propriul statut. Departe de ochii presei, Comisia speciala pentru Statutul parlamentarilor a inclus in lege indemnizatia lunara inca sase luni de la terminarea mandatului pana isi gaseau alta sursa de venit, pensie de serviciu de pana la 80% din venitul brut lunar al unui parlamentar, gratuitate la transport si pasapoarte diplomatice pentru toata familia.
Presedintele Traian Basescu a refuzat marti sa promulge legea si a trimis proiectul la reexaminare pentru a fi reduse privilegiile. Socotelile presedintelui nu par insa sa fie aceleasi cu cele din Parlament. Presedintele comisiei care a elaborat Statutul parlamentarilor, liberalul Titus Gheorghiof, a aparat proiectul care a trecut de Parlament, argumentand punctual pentru fiecare dintre articolele din statut contestate de Basescu.
Astfel, pasapoartele diplomatice sunt, potrivit liberalului, un “drept castigat de-a lungul a 16 ani”. Gheorghiof l-a ironizat pe actualul presedinte al tarii, comentand ca “oameni care au fost parlamentari uita brusc ce se intampla in vremea mandatului lor”, aluzie la Basescu pe vremea cand era un deputat de rand. “Nu exista nici un privilegiu in proiect”, a afirmat deputatul PNL, iar la capitolul pensii pentru fostii parlamentari, Gheorghiof a fost foarte vehement: “Exista multe exemple, unul e Mircea Ionescu Quintus, presedinte de onoare al PNL, fost presedinte al Senatului, adica al doilea om in stat, cu ani buni de activitate parlamentara, care are acum o pensie de sase milioane”, a pledat Gheorghiof. In ceea ce priveste indemnizatia prelungita, “Vreti sa cream din parlamentari someri?”, s-a suparat deputatul. De aceeasi parere e si conservatorul Bogdan Ciuca. “E vorba de aceleasi privilegii de care s-au bucurat si cei care le critica acum, pe vremea cand erau parlamentari”, spune Ciuca. Alesii din PC vor trata echidistant problema, deoarece “o mare parte a discutiei de acum despre facilitatile din statut are un scop politic”. Aproximativ de aceeasi parere este si deputatul UDMR Kelemen Hunor. El spune ca sunt discutabile o parte din privilegii dar “pasaportul diplomatic si indemnizatia dupa expirarea mandatului exista si in alte tari.
Vicepresedintele Senatului, democratul Radu Berceanu sustine reformularea statutului, potrivit cerintei presedintelui Basescu. “Dupa parerea mea, ar trebui taiate o parte din prevederile “exagerate” din proiect, dar vom discuta problema la partid, la sfarsitul lunii ianuarie, in cadrul prioritatilor legislative pentru urmatoarea sesiune”, a anuntat Berceanu.