Una dintre victime, Jesus Ignacio Flores, din Chichigalpa, Nicaragua, a început să se simtă rău în urmă cu trei ani, când rinichii săi au început să nu mai funcționeze și i-au ”inundat” corpul cu toxine.Trupul său începuse să slăbească, omul avea crampe tot mai des, dureri de cap și vărsături. Pe 19 ianuarie 2012 a murit, la vârsta de 51 de ani.
La fel s-a întâmplat cu zeci de mii de oameni de pe coasta Pacificului din America Centrală, numărul victimelor ajungând la 24.000 de morți, din 2000 până în prezent. O cifră înspăimântătoare pentru epoca modernă, susțin cercetătorii. Tot ei au aununțat că le-au fost raportate semne ale bolii și în Mexic și Panama.
Epidemia a speriat autoritățile din El Salvador, determinându-l pe ministrul Sănătății, Dr. Maria Isabel Rodriguez, să ceară ajutor internațional, recunoscând că sistemul medical național nu face față situației.
”Este o boală care vine fără simptome și când o descoperi este prea târziu”, mărturisește un bărbat care suferă de această afecțiune.
Se cunosc puține date despre această boală
Oamenii de știință nu cunosc decât foarte puțin despre această boală și nu au reușit încă să găsească un antidot. Totuși au descoperit că boala îi afectează pe cei care lucrează ani în șir în construcții, minerit și munci desfășurate la temperaturi ridicate, când corpul este expus unor dezhidratări repetate. În plus, cercetătorii au constatat că numeroase victime sunt din rândul celor care încep să muncească de la vârste fragede.