O italiancă fostă studentă la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad a fost condamnată de Tribunalul Arad la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare în dosarul ”Diplome de licență fără studii”. Fosta studentă, judecată pentru că a dat mită unor profesori, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.
Magistrații arădeni au condamnat-o pe Maria Giuseppina Di Matteo la diverse pedepse pentru mai multe fapte, respectiv cumpărare de influenţă, fals informatic și complicitate la folosirea de informaţii nedestinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Tribunalul Arad a contopit pedepsele, rezultând o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare. Magistrații au suspendat însă executarea pedepsei, cu o perioadă de supraveghere de trei ani.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, italianca a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției propus de către procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, care instrumentează dosarul ”Diplome de licență fără studii” la două universități din Arad, și anume Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi la Universitatea „Aurel Vlaicu”.
Tribunalul Arad a mai decis interzicerea unor drepturi în cazul Giuseppinei Di Matteo și obligația de a presta muncă în folosul comunităţii pentru o perioadă de trei luni.
Sentința Tribunalului Arad nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.
În același dosar, profesorul universitar Lucian Păiușan a fost și el condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată, tot după ce șia recunoscut vina. În ceea ce-i privește pe alți inculpați în acest dosar procesele sunt în desfășurare.
În vara anului trecut, poliţişti și procurori ai Parchetului ICCJ au făcut peste o sută de percheziții domiciliare, aproape 40 de persoane fiind acuzate de corupţie. La percheziții, s-au găsit în jur de 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice.
Potrivit anchetatorilor, la cele două universități arădene s-au constituit „reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor”.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV|Medici cu salarii europene, pacienţi cu ”boli” româneşti. Vremurile se schimbă, ”plicul” rezistă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro