În fiecare an, în ziua de 21 decembrie, Maria vine la mormântul fiului ei din Cimitirul Eroii Revoluţiei, din Bucureşti. Nu contează cât de frig este afară. Trebuie să stea toată ziua cu el. Aşa a făcut şi ieri, când a fost ceva mai norocoasă. Gerul se mai înmuiase faţă de zilele trecute şi, în plus, a fost şi soare… Dar nu şi în sufletul ei. Trăirile bietei femei sunt în fiecare an, în fiecare zi şi în fiecare clipă de la Dumnezeu aceleaşi. Durere şi ură! “Nici acum nu ştiu cine mi-a ucis copilul. Încerc să aflu de 21 de ani ce s-a întâmplat. Doar dorinţa de a-i vedea pe criminali în puşcărie îmi dă tăria să merg mai departe. În rest, sunt un om terminat”, ne-a spus femeia, cu ochii în lacrimi, în timp ce mângâia cu o mână piatra de mormânt a tânărului Petru.
«Erau bucăţi de creier pe jos»
“Pentru voi, tine- rii care vă bucuraţi acum de libertate, a murit feciorul meu. Să aveţi grijă de acest drept pe care l-a cucerit Petru, împreună cu alţi eroi… A plecat de acasă cu gândul să-l dea jos pe Ceauşescu. A ajuns, împreună cu sora lui, la Sala Dalles, unde în scurt timp au venit tancurile. A fost ceva de coşmar acolo. Fiica mea, în braţele căreia a murit fratele ei, Petru, îmi povesteşte şi acum şi nu îşi poate scoate din minte imaginile masacrului, cu bucăţi de creier împrăştiate pe caldarâm, peste care călcau oamenii disperaţi.
Fiul meu a fost împuşcat de un securist, care ţinea pistolul în buzunar. Glonţul i-a explodat în interiorul organismului. Când am primit vestea, soţul meu a făcut un şoc. A înnebunit. Nu şi-a revenit niciodată. Acum 6 ani l-am pierdut şi pe el, s-a dus lângă Petru”, ne-a mai povestit femeia, plângând.
Ei nu ştiu ce s-a întâmplat în 1989
Alexandru Lupu are 20 de ani şi spune că nu ştie prea multe lucruri despre Revoluţie. Oricum, este foarte dezamăgit de ce se întâmplă în ţara noastră şi ar schimba şi el ceva, aşa cum au făcut tinerii acum 21 de ani.
Simona (18 ani, stânga) şi Oana (20 de ani) au trecut ieri prin Piaţa Universităţii, unde se comemorau eroii Revoluţiei. Fetele spun că nu prea înţeleg ce s-a întâmplat în decembrie 1989 şi de ce spun oamenii că era aşa de greu înainte.
Lumânări aprinse pentru revoluţionarii din Cluj
În jur de 100 de revoluţionari au mărşăluit, ieri la amiază, pe străzile Clujului, în amintirea celor 26 de persoane împuşcate mortal în după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989. După marşul în timpul căruia s-au cântat colinde şi Imnul naţional, câteva zeci de clujeni au mers la Cimitirul Central, unde au aprins lumânări pentru cei care s-au stins în timpul Revoluţiei. (Mihai Bacalau)
Citeşte şi: „Liber la cuvânt | Un popor drogat cu fericire!”
fotografii: Gabriel Pătruţ