Potrvit astronomilor care au descoperit-o, exoplaneta ar putea găzdui teoretic o climă ospitalieră vieții și se află la doar 11 ani lumină distanță de Pământ.
Noua planetă a fost numită Ross 128 b după steaua ei, care este un pitic de la noi din galaxia Calea Lactee. Ross 128b face un tur complet în jurul stelei sale la fiecare 10 zile, fiind de aproximativ 20 de ori mai aproape de steaua sa decât Pământul de Soare. Dimensiunea planetei este de trei ori mai mică decât Pământul.
Astronomii care au văzut-o cred că temperatura ar trebui să fie între -60 și 20 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că temperatura este suportabilă.
Pentru a găsi Ross 128 b, echipa a trebuit să analizeze datele adunate în ultimii 10 ani de observator din Chile, plus date similare din alte două studii pe termen lung.
Acum, după ce au găsit-o, cercetătorii intenționează să monitorizeze Ross 128b pentru a obține mai multe informații despre ce se întâmplă pe suprafața sa. În special, aceștia sunt interesați să afle din ce este compusă atmosfera, deoarece aceasta este principalul factor referitor la găzduirea vieții.
Spre deosebire de cele mai multe exoplanete, Ross 128 b este suficient de aproape încât cu ajutorul Extremely Large Telescope (ELT) pe care îl construieşte ESO (European Southern Observatory) în Chile şi care va fi inaugurat în 2024, să se poată analiza atmosfera, ceea ce o face mult mai interesantă pentru cercetători.
Citește și: EXCLUSIV: Prețul ouălor aproape s-a dublat în doar câteva săptămâni. Cum explică acest lucru un important producător autohton