Americanii au mers, ieri, la urne pentru a-şi alege preşedintele, dintre republicanul John McCain şi democratul Barack Obama, după o campanie prezidenţială neobişnuit de lungă. Primele secţii de vot s-au deschis, ieri dimineaţa, la 7.00, ora României, în orăşelele Dixville Notch şi Hart’s Location din New Hampshire, în timp ce majoritatea celorlalte secţii s-au deschis, între 12.00 şi 14.00, ora României.
Primele urne s-au închis azi-noapte, la ora 1.00, ora României, în statele Indiana şi Kentucky, iar ultimele voturi s-au exprimat azi-dimineaţă, la ora 8.00, în Alaska. Primele rezultate vor fi făcute publice astăzi, când vor fi centralizate majoritatea exit-pollurilor în mai multe state.
Ultimele secţii de votare s-au închis azi-dimineaţă
Cu toate acestea, sondajele publicate înaintea scrutinului îl creditează cu un avans pe democratul Barack Obama în faţa adversarului său republican John McCain, candidatul democrat la Casa Albă câştigând şi scrutinul în Dixville Notch (New Hampshire), unde au votat 21 de alegători, dar şi în Hart’s Location, unde a fost ales de 17 dintre cei 27 de votanţi.
Barack Obama a obţinut 15 voturi, în timp ce contracandidatul său republican a obţinut numai şase. Mica localitate americană numără în total 75 de locuitori, însă numai 21 dintre aceştia sunt înscrişi pe listele de votare. Pe lângă preşedinte, americanii sunt chemaţi la urne pentru a reînnoi o treime din Senat şi întreaga Cameră a Reprezentanţilor. Potrivit sondajelor, democraţii ar trebui să îşi consolideze majoritatea în Congres.
Aşa arăta situaţia alegerilor ieri, în urma celor mai recente sondaje
Aproximativ 220 milioane de americani au drept de vot n Preşedinţia e stabilită prin alocarea de voturi a Colegiului Electoral dintr-un stat n Candidatul cu majoritatea voturilor publice, primeşte voturile Colegiului Electoral din stat n Numărul locuitorilor dintr-un stat are legătură directă cu numărul voturilor unui Colegiu Electoral, deci statele cu mulţi locuitori aduc mai multe voturi n Victoria îi va reveni celui care va obţine 270 din cele 538 ale Colegiului Electoral.
Barack, îndurerat de moartea bunicii lui
Cu puţin timp înainte de începutul alegerilor pentru preşedinţia SUA, bunica lui Barack Obama, Madelyn Dunham (foto mic), s-a stins din viaţă la vârsta de 86 de ani. Copleşit de durere şi cu mare tristeţe, candidatul de culoare a anunţat, cu lacrimi în ochi, luni, decesul celei care era „piatra de temelie a familiei”. Femeia l-a crescut pe Barack, după ce mama lui a murit din cauza cancerului. Din nefericire, Madelyn nu a apucat să vadă cum se va sfârşi bătălia pentru preşedinţie iar dacă „ursu” al ei, aşa cum îl alina ea pe Barack când era mic, va fi sau nu preşedinte. Cu tot necazul, votul bunicii, exprimat înainte de a muri, va fi validat.
Peste 100.000 de români au mers la vot în California
«Mirajul american» a atras, de-a lungul timpului, o mulţime de oameni din întreaga lume. Astfel, în statul California trăiesc în prezent peste 100.000 de români care şi-au luat cetăţenie americană, iar votul lor contează la fel de mult ca şi cel al milioanelor de americani ce au trecut ieri pe la urne.
«McCain se pricepe mai bine la politica externă»
Analistul politic Emil Hurezeanu (foto) a explicat, pentru Libertatea, cum pot fi influenţate relaţiile româno-americane de rezultatul scrutinului electoral din SUA şi care politician, Obama sau McCain, ar fi un şef de stat mai bun în privinţa politicii internaţionale şi a celei interne. Iată ce spune analistul despre cei doi candidaţi.
Despre democratul Barack Obama:„Obama se pricepe mai bine la problemele de economie internă, lucru bine-venit având în vedere criza economică din prezent”, ne-a spus Hurezeanu, adăugând că acest aspect este benefic pentru SUA, cu toate că democratul „nu poate să ofere totuşi soluţii”. Pe de altă parte, Barack Obama nu prea a avut contact cu politica internaţională, iar dacă va câştiga alegerile, va trebui să înveţe şi să se adapteze repede. |
Despre republicanul John McCain:John McCain „are experienţă în politica externă, a călătorit mult în străinătate, cu precădere în Europa. Republicanul a lăudat implicarea României în teatrul operaţiunilor internaţionale, în discursul susţinut la Conferinţa pentru Politici de Securitate care a avut loc la München, Germania, în 2005. În plus, având în vedere experienţa politică a lui McCain, acesta nu ar mai avea nevoie de acomodare”, a concluzionat Hurezeanu. |
Rezultatele electorale aşteptate cu petreceri în întreaga lume
Când vor fi anunţate rezultatele, susţinătorii celor doi candidaţi principali, republicanul John McCain şi democratul Barack Obama, se pregătesc de petrecere. Astfel, în caz de victorie, suporterii lui McCain vor celebra în Arizona, stat pe care acesta îl reprezintă ca senator, iar cei ai contracandidatului său se vor aduna la Chicago. În Japonia, locuitorii oraşului portuar Obama vor petrece şi ei dacă va fi ales politicianul care poartă numele localităţii lor.
Ku Klux Klan-ul ameninţă cu un război între rase
Americanul Thomas Robb (foto), 62 de ani, conducătorul organizaţiei rasiste Ku Klux Klan e foarte iritat de faptul că, potrivit sondajelor, Obama iese câştigător al alegerilor prezidenţiale. Astfel, fanaticul care crede că afro-americanii sunt „nişte extratereştri veniţi în SUA pentru a distruge creştinismul” ameninţă că „va începe un război între rase” dacă democratul este ales la Casa Albă.
Fiul lui Bin Laden a cerut azil în Spania
Unul dintre cei 19 fii ai temutului terorist Osama Bin Laden, acuzat că ar sta în spatele atentatului din SUA de pe 11 septembrie 2001, a cerut, ieri seara, azil politic în Spania. Omar Bin Osama Bin Laden (foto) a declarat că este religios, dar nu extremist şi că nu toţi fiii lui Osama sunt terorişti. Ministerul de Interne al Regatului Spaniei a anunţat că cererea va primi un răspuns în 72 de ore.