Care e procedura
Proprietăţile executate silit de bănci se vând, frecvent, în cadrul unor licitaţii publice. Persoanele interesate de o astfel de achiziţie trebuie să depună o ofertă de cumpărare şi să plătească o taxă de 10% din preţul de pornire stabilit de executori. Licitaţia are loc într- un loc public, iar imobilul este oferit spre vânzare, prin trei anunţuri succesive. Dacă acesta nu este adjudecat, în cel mult 60 de zile va fi stabilit un al doilea termen de licitaţie, cu un preţ de pornire redus cu 25% faţă de cel iniţial. În cazul în care nu se obţine nici această sumă, atunci proprietatea va fi vândută la cel mai mare preţ oferit.
Iată diferenţele de preţ dintre locuinţele cu 2, 3 şi 4 camere
Ce trebuie să ştii dacă vrei să cumperi prin credit o casă „confiscată”
La licitaţiile organizate de bănci pot participa şi persoanele care vor să îşi achiziţioneze o locuinţă prin credit de la bancă, şi chiar cele care se încadrează la programul „Prima casă.” Diana Tăruş (foto), Operational Director la Finzoom.ro a explicat, pentru libertatea.ro, ce trebuie să ştie cei care optează pentru o astfel de achiziţie.
–Teoretic nu există niciun impediment în a participa la o licitaţie pentru imobilele executate silit cu finanţare de la o bancă. Problemele sunt însă de ordin procedural. Prima, o reprezintă cauţiunea de 10% care trebuie depusă pentru a putea participa la o astfel de licitaţie. În cazul creditelor prin Prima Casă deja ieşim din sfera avansului minim de 5%.
–Ce-a de-a doua problemă majoră o reprezintă timpul. De regulă, obţinerea unui credit standard depăşeşte perioada de 30 de zile prevazută pentru finalizarea achiziţiei imobilului. În cazul programului Prima Casă, având în vedere şi implicarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, acordarea banilor se poate întinde pe o perioadă mult mai îndelungată. Presupunând că se câştigă licitaţia, diferenţa de bani trebuie plătită în termen de 30 de zile de la data vînzării. În caz contrar, imobilul urmează să fie scos din nou la licitaţie, însă toate costurile aferente noii licitaţii vor fi suportate de cel care a câştigat licitaţia anterioară, împreună cu eventuala diferenţă de pret (dacă imobilul va fi vândut la un preţ mai mic).
–Dacă imobilul nu este vândut în cadrul noii licitaţii, toate cheltuielile prilejuite de urmărirea imobilului cad pe umerii fostului adjudecatar (cel care a câştigat licitaţia iniţială). Principala soluţie în acest caz este preaprobarea creditului. Totuşi, trebuie să se ţină cont de faptul că nu toate băncile acceptă să facă analiza pe venituri înainte de găsirea imobilului!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro