Cei mai mulţi preoţi de la ţară se laudă că de fapt ei îi sprijină din toate punctele de vedere pe enoriaşi. Criza financiară a scos la iveală faptul că mare parte din veniturile bisericilor sunt asigurate de credincioşi, cei mai mulţi dintre ei fiind pensionari
Preoţii au început să îşi plângă de milă! Sărăcia din România şi probabil criza mondială i-a afectat şi pe enoriaşi, care nu mai „cotizează” cum trebuie pentru cele… sfinte. Slujitorii Domnului dau vina şi pe iniţiativa Guvernului, care a propus un sprijin financiar pentru parohii, însă doar pentru cele care nu depăşesc 100 de familii de credincioşi. „Este o discriminare!”, strigă la unison popii care sunt excluşi de la „binecuvântarea” Executivului. Asta pentru că, după cum spun preoţii, degeaba vin la biserică sute de enoriaşi, dacă acatistul sau pomelnicul dat de ei nu este însoţit şi de ceva mărunţiş.
Preoţii se milogesc din poartă-n poartă
„Nouă ne dă statul o sumă mai mică sau egală cu salariul minim pe economie, iar restul trebuie să ni-l completăm noi, de la parohie, din donaţiile enoriaşilor. Consiliul nostru a stabilit cultul (n.r. – taxa pentru biserică) la 50 de lei de familie, pe an. Însă nu toţi au bani să-l achite. Ar fi bine dacă preoţii şi-ar primi tot salariul de la stat, ca să nu mai umblăm noi din poartă-n poartă şi să tragem oamenii de mânecă să achite cultul. Mai ales când îi vezi atât de săraci. De aceea nu mai putem conta pe credincioşi ca să ne asigurăm salariile. Aşa că suntem nevoiţi să ne căutăm şi alte slujbe. Eu, de exemplu, predau şi religia la şcoala din Fâstâci”, a declarat părintele Dumitru Căpâlna, de la parohia Băleşti, judeţul Vaslui, care cuprinde patru sate, însumând 260 de familii de enoriaşi.
Ce câştiguri au feţele bisericeşti
După ultima majorare a veniturilor feţelor bisericeşti, făcută în luna iunie a acestui an, un preot sau diacon primeşte un sprijin financiar de 843 de lei pe lună, dacă are studii superioare şi deţine gradul I. Cei cu gradul II primesc 710 lei, iar debutanţii doar 634 de lei. Pe lângă aceste lefuri asigurate de stat, fiecare arhiepiscopie oferă preotului „angajat” un venit lunar care variază în funcţie de sumele strânse de biserici din donaţiile enoriaşilor. Pe de altă parte, Patriarhul Daniel încasează o indemnizaţie în valoare de 8.357 de lei, iar un mitropolit sau un arhiepiscop câştigă aproape 7.300 de lei lunar.
Părintele Dumitru Căpâlna (foto sus) din Băleşti, judeţul Vaslui, spune că bate din poartă-n poartă pentru a cere o taxă de 50 de lei pentru sprijinirea bisericii (foto jos) pe care o administrează. El este supărat că lumea nu mai are bani şi, prin urmare, nu mai face donaţii în Casa Domnului. „Criza financiară ne-a afectat pe toţi. Înainte, pe lângă leafa de popă luam câteva milioane şi de la biserică. Acum lucrurile s-au schimbat”
Medicii s-au sucit, nu mai protestează!
După ce angajaţii CFF s-au jucat de-a greva, medicii s-au sucit şi ei şi au zis „pas” protestelor. Sindicaliştii de la Sanitas au mârâit atât de „rău” pentru o creştere de 50% a salariilor încât au muşcat de la Guvern doar 10%! Aşadar, Federaţia Sanitas a decis, ieri, după întâlnirea cu reprezentanţii Executivului, să suspende acţiunile de protest programate pentru săptămâna viitoare, fiind de acord cu propunerea de creştere a veniturilor în sistemul sanitar, în medie, cu 10%, începând cu 1 ianuarie 2009.
După această majorare, medicii sau asistenţii medicali se pot „bucura” de un salariu mai mare, astfel: rezidenţii, care câştigă în prezent 1.000 de lei, din ianuarie vor lua 100 de lei în plus. Un medic primar va primi, de la începutul anului viitor, cu 170 de lei mai mult.
CFR ne-a speriat degeaba
Anunţat cu surle şi trâmbiţe, protestul celor de la CFR, care trebuia să aibă loc ieri, pentru vreo şase ore, nu s-a mai pus în aplicare. Reprezentanţii „feroviari” spun că au semnat cu Ministerul Transporturilor, miercuri seară, un protocol care prevede ca infrastructura căilor ferate să intre în bugetul pe 2009, la fel ca şi cea rutieră.
Profesorii fac luni grevă
Profesorii afiliaţi la toate federaţiile sindicale din ţară vor face luni o grevă de avertisment, în intervalul 10.00 – 14.00. Dascălii protestează faţă de hotărârea Guvernului de a amâna, pentru 1 aprilie 2009, punerea în aplicare a legii de majorare a salariilor. Sindicaliştii spun că protestul de luni este de avertisment şi speră ca pe data de 18 noiembrie să nu intre în grevă generală, aşa cum este programat.