Papa Benedict al XVI-lea a confirmat într-un decret, semnat vineri, că vindecarea unei călugăriţe din Franţa care suferea de maladia Parkinson a fost o minune făcută de Ioan Paul al II-lea, ceea ce reprezintă ultimul pas către beatificarea fostului lider religios.
Beatificarea fostului Suveran Pontif îi dă acestuia titlul de „binecuvântat”, ceea ce înseamnă că Ioan Paul al II-lea poate fi venerat public. Pentru ca fostul papă polonez să fie declarat sfânt de Biserica Catolică este nevoie ca un al doilea miracol să fie acceptat.
Papa Benedict al XVI-lea a folosit o procedură rapidă de beatificare a lui Ioan Paul al II-lea, demarată imediat după dispariţia sa în 2005, numită „Santo Subito!”, adică „Sanctificare imediată”. Folosirea acestei metode a permis iniţierea procedurilor de beatificare înaintea perioadei de aşteptare de cinci ani, utilizate în mod normal în astfel de situaţii.
Ceremonia de pe 1 mai va atrage, conform estimărilor, sute de mii de pelerini la Roma.
Iată care sunt paşii către sanctificare:
– Procesul de canonizare începe la nivel local, un episcop din zona în care respectiva persoană a murit sau fost înmormântată poate cere demararea procedurilor. Investigarea vieţii unei persoane propuse către sanctificare nu poate începe însă mai devreme de cinci ani, în afară de cazurile excepţionale în care Papa poate cere începerea imediată a procesului, aşa cum a fost cazul fostului Suveran Pontif Ioan Paul al II-lea.
În această etapă, sunt audiaţi martori care vor relata fapte concrete din viaţa personalităţii propuse. Toate informaţiile obţinute sunt trimise către Vatican
– Un grup de cardinali şi teologi, „Congregaţia pentru Cauza Sfinţilor” va evalua pe baza datelor oferite viaţa candidatului.
– Dacă propunerea trece de Congregaţie, Papa declară personalitatea „venerabilă”, ceea ce înseamnă că respectiva persoană este un model pentru virtuţile catolice.
– Următorul pas către sanctificare este beatificarea. Pentru ca un candidat să poată fi beatificat, aşa cum este cazul fostului Papă, Ioan Paul al II-lea, trebuie admisă o minune atribuită respectivei personalităţi post-mortem. Singurul caz în care cineva poate fi beatificat fără probarea unei minuni este cel al martirilor, cei care au murit pentru cauze religioase.
– Pentru ca un candidat să fie declarat sfânt, este nevoie de dovedirea unui al doilea miracol realizat după încetarea din viaţă. Dacă acest lucru se întâmplă, personalitatea este canonizată.
Ştiaţi că….
Cele mai recente canonizări au avut loc în octombrie 2010, atunci când Biserica Catolică i-a sanctificat pe André Bessette, Stanislaw Soltys – preot polonez din secolul al XV-lea, călugăriţele italiene Giulia Salzano şi Camilla Battista da Varano, măicuţa spaniolă Candida Maria de Jesus Cipitria y Barriola. Tot în octombrie 2010 a fost canonizată şi Mary MacKillop, o călugăriţă din Australia.
Citeşte şi:
Miracol! Papa Ioan Paul al II-lea a vindecat o măicuţă de Parkinson