Secesiunea Kosovo – pentru ca asta-i declararea unilaterala a independentei – a avut in Romania ecouri contradictorii. Duminica, seful statului n-a avut nici o reactie, fiind preocupat de nominalizarea candidatului PD-L la Primaria Capitalei. Premierul s-a relaxat la o cursa auto. Presedintii celor doua Camere si-au facut, pro-babil, somnul de frumusete, trezindu-se abia luni. Cand, la Bucuresti ca si la Bruxelles, autoritatile romanesti si-au reafirmat pozitia de a nu recunoaste noul stat kosovar.
Evenimentele au catalizat insa, inca de duminica, reactiile si chiar actiunile radicalilor maghiari. Un deputat si un europarlamentar udemeristi au salutat la Pristina actul secesiunii. In tara, colegi ai lor au insistat asupra valorii de precedent a acesteia, facand trimitere la demersurile de autonomie teritoriala a Secuimii. La Cluj, un grup de bezmetici a manifestat, cu sloganuri extremiste, in centrul orasului, fara ca autoritatile sa-i trimita acasa. Evident, in plan practic, asemenea atitudini n-au un efect imediat. Cel putin teoretic, integritatea Romaniei e garantata de statutul de membra a NATO si a UE. Dar asta nu inseamna ca iesirile unor minti incinse pot fi tolerate la nesfarsit.
Ieri, in tactica sa stiuta, a pasilor marunti, dar neabatuti, prin care UDMR a obtinut drepturi peste drepturi, pana la discriminarea populatiei romanesti, Marko Bela, seful unei formatiuni la guvernare, i-a indicat premierului roman sa recunoasca imediat independenta Kosovo. O pozitie total contrara celei oficiale, dar tarziu dezavuata de un Cabinet nevolnic.
Stimuland momentul Kosovo, SUA au dat o dubla lovitura. Nu doar ca au punctat in fata rivalei Rusia, dar au aruncat o pisica-precedent si-n curtea UE. In care cel putin 6-7 tari au focare abil intetinute de extremisti asemenea celor din Secuime.