Planetariul pentru nevăzători a fost deschis la Complexul Muzeal de Științele Naturii în cadrul expoziției permanente „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători”, care cuprinde două cupole ce imaginează cerul de vară, respectiv cerul de iarnă, cu un total de 39 de constelaţii.
În cadrul expoziţiei, persoanele cu dizabilităţi de vedere au astfel posibilitatea să-şi imagineze cerul cu ajutorul mânilor, rotindu-se pe un scaun, unde vor pipăi cerul şi constelaţiile de pe cupolă.
”Este frumos pentru că la astfel de expoziţii poţi socializa, te întâlneşzti cu cei care sunt ca tine, nevăzători”, a spus o femeie cu deficiențe de vedere, prezentă la deschiderea expoziției.
La rândul său, un tânăr de 23 de ani a spus că acum a avut prilejul să redescopere constelațiile principale după ce și-a pierdut vederea la 17 ani.
“Este interesant, am redescoperi constalaţii precum Carul Mare, Carul Mic, mai ales că eu, până la vârsta de 17 ani, am văzut, deci acum îmi aduc aminte cum arăta cerul pe când îl vedeam cu adevărat”, a spus tânărul.
Cerul aflat în cele două cupole, atins cu mâna de către nevăzători, este însoţit de o descriere audio cu explicaţii ştiinţifice care se pot descărca pe telefonul mobil de pe internet, accesând pagina https://www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com/ .
Acest proiect a fost iniţiat şi derulat de Complexul Astronomic Baia Mare şi cofinanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul cultural „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători” a constat în activitatea de concepere, realizare şi distribuire a şapte Planetarii pentru nevăzători, ce promovează patrimoniul cultural imaterial referitor la tradiţiile populare româneşti despre aştri şi constelaţii, într-o formă inovativă, unică în lume, destinată în special persoanelor cu handicap vizual, dar şi publicului larg din România. De acest proiect beneficiază planetariile din Galaţi, Bârlad, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Citește și: O nouă descoperire privind mormântul lui Isus. Ce au anunțat oamenii de știință