Caloriferele bucurestenilor continua sa se incalzeasca, cel putin 12 ore zilnic, desi in unele zile a fost atat de cald incat s-ar fi putut sta la plaja. Si cum e sfarsitul lunii aprilie, iar consumurile acestei luni vor fi facturate la jumatatea lui mai, locuitorii Capitalei vor plati incalzire chiar si in iunie.
Conform reglementarilor legale, ajutoarele pentru incalzire destinate persoanelor sau familiilor cu venituri reduse se acorda in perioada noiembrie 2006-martie 2007, asa ca energia termica consumata in aprilie va fi platita integral.
‘De aceste ajutoare au beneficiat, pana in luna martie inclusiv, persoanele sau familiile ale caror venituri lunare nu au depasit 500 de lei. Dupa aceasta luna, statul nu mai acorda aceste reduceri la plata incalzirii’, ne-a declarat Izabela Hurjui, director general adjunct la Protectia Sociala a sectorului 2.
Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, sustine ca asociatiile pot dispune asa cum vor de incalzirea furnizata prin conductele RADET. ‘Daca locatarii unui bloc nu mai vor incalzire, trebuie sa-i spuna administratorului, iar acesta poate opri alimentarea imobilului de la vana montata inaintea contorului de bransament’, ne-a explicat Murgeanu.
Intr-un bloc de pe strada Doamna Ghica numarul 5, locatarii au inca, pe timp de noapte, caloriferele fierbinti. ‘Au fost cateva zile din luna martie in care RADET a sistat caldura, iar locatarii s-au plans ca este prea frig. Trebuie sa tinem cont in primul rand de cei batrani, care risca sa se imbolnaveasca mai rau’, ne-a spus presedintele imobilului, Dumitru Idoras (75 de ani). El ne-a povestit ca locatarii blocului nu vor achita mai mult pe aprilie pentru ca diferenta va fi suportata din fondul de anticipatie la caldura, strans in avans, in urma cu un an.
Majorarea e nejustificata
Comisia tripartita compusa din reprezentanti ai Primariei Capitalei, ANRE si ELCEN a ajuns la concluzia ca majorarea pretului gigacaloriei cu 11,3 lei este nejustificata. ‘Obtinerea gigacaloriei reprezinta doar 25% din costul
de productie, nu 50%, asa cum a sustinut ELCEN. ANRE trebuia sa refaca sistemul de calcul si sa suspende hotararea de majorare’, a declarat, pentru Libertatea, Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. Cu toate acestea, pretul energiei termice nu a scazut. Surse din cadrul Primariei Capitalei afirma ca municipalitatea va da in
judecata ANRE, ca sa scape de majorare.
Darile la bloc, cu 10% mai mari
Presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), Radu Opaina (foto), estimeaza ca facturile aferente lunii aprilie vor creste cu cinci, pana la 10% in cazul persoanelor sau familiilor care au beneficiat de ajutoare pentru incalzire. In schimb, cei care au platit integral pretul consumurilor vor resimti o scadere cu pana la 20% a costurilor de intretinere, datorita reducerii consumului de caldura. Iata cum se vor modifica sumele la intretinere in cazul celor care au beneficiat de ajutoare iarna trecuta:
NUMAR CAMERE
NUMAR PERSOANE
MARTIE
APRILIE
1
1
150
165
2
2
200
220
3
3
280
310
4
4
350
385
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro