Regiunile reci din nordul SUA, Canadei si o importanta parte a Arcticii, unde se stie ca exista multe statiuni de cercetare, vor beneficia astfel de razele unui “soare artificial”.
Calculele efectuate de cercetatorul rus G.R. Uspenski, unul din coordonatorii proiectului, au aratat ca o oglinda satelit avand suprafata de 1 km patrat, plasata la o inaltime de 4.000 km altitudine, ar putea furniza o iluminare comparabila cu cea data, intr-o zi noroasa, de soarele care asfinteste. De aceasta lumina ar trebui sa beneficieze zonele reci din nordul Statelor Unite ale Americii si ale Canadei precum si zecile de statiuni de cercetare aflate in Arctica.
Tot angrenajul construirii soarelui artificial se va pune in miscare incepand cu acest an. Dupa ce se vor fi gasit solutii pentru realizarea materialelor necesare construirii unei asemenea oglinzi gigantice, capabile sa isi modifice controlat volumul, unii specialisti considera ca fiind perfect posibila construirea, in anul 2015, a unui ansamblu orbital formar din trei oglinzi reflectorizante, fiecare avand suprafata de 1 km patrat, amplasate deasupra Arcticii. Intrucat regiunea e populata cu foarte multe statiuni de cercetari polare, experienta va fi rapid generalizata, astfel incat in jurul anilor 2020 nu mai putin de 5 astfel de oglinzi, fiecare avand suprafata reflectorizanta de cel putin 1 km patrat, vor ilumina timp de zeci de ani regiuni ale nordului Canadei si SUA. Acesta ar trebui sa fie un prim pas din cadul unui amplu proiect. “Am putea spune ca din acel moment va fi posibila influentarea directa a climei din anumite regiuni defavorizate ale planetei. Experienta pe care o vom dobandi in timpul derularii etapelor preliminare ne va permite sa visam tot mai departe si sa incercam sa ne depasim limitele. In urmatoarea etapa, ce se presupune ca se va desfasura intre anii 2025 si 2030, vom largi aria oglinzilor pana la 10 km patrati fiecare, ceea ce ar duce lejer la prelungirea numarului de ore de lumina al fiecarei zile. Desi este greu sa ne gandim atat de departe, va veni o zi in care asemenea sisteme vor dispune de oglinzi cu dimensiuni si mai mari, ceva de ordinul a 100 km patrati”, mai spune G.R. Uspenski.
Potrivit acestuia, daca ansamblul de oglinzi care va forma viitorul sistem de “soare artificial” ar fi ordinul sutelor de kilometri patrati, atunci zona terestra iluminata va depasi 500.000 de km patrati.