După ce a ajuns la vârsta majoratului, Alina s-a hotărât să meargă la un control de specialitate pentru a afla de ce nu are încă menstruaţie. Timp de 4 ani s-a plimbat de la un medic la altul, însă nimeni nu a găsit o soluţie pentru boala ei extrem de rară, care poartă numele de Sindromul Mayer-Rokitansky- Kuster-Hauser. Deşi nu este o afecţiune care pune în pericol viaţa, sindromul afectează foarte tare calitatea vieţii.
“Am întâlnit medici care cunoşteau foarte puţine lucruri despre această boală şi medici care aveau o atitudine foarte rece faţă de suferinţa mea. Treceam de la un spital la altul, fusesem refuzată şi nu mai credeam că există vreo soluţie pentru cazul meu. Ştiam că nu sunt bolnavă, însă o viaţă fără boală nu înseamnă neapărat o viaţă normală. Iar eu voiam să trăiesc ca oricare altă femeie”, povesteşte Alina.
Va avea o viaţă sexuală normală
A fost extrem de fericită când prof. univ. dr. Petre Brătilă i-a spus că, printr- o operaţie miniminvazivă, îi poate face reconstrucţie vaginală cu biogrefă, pentru a putea avea o viaţă sexuală normală.
Pentru formarea unui vagin nou, profesorul a folosit o tehnologie revoluţionară de reconstrucţie, fiind prima intervenţie de acest tip efectuată în România şi doar 10 astfel de cazuri în lume.
Procedura a fost efectuată miniminvaziv, pe cale combinată laparoscopică şi vaginală. “Pregătirile pentru operaţie au durat câteva luni, în care am achiziţionat grefele, am proiectat şi construit mulajul pentru grefă şi, nu în ultimul rând, am pregătit psihologic pacienta. (…) Momentan, numai vaginul a fost reconstruit, pentru uter este nevoie de transplant. Există în acest moment un proiect în desfăşurare în acest sens”, a declarat specialistul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro