Painea, uleiul, zaharul, carnea si lactatele se vor scumpi, din aprilie, din cauza cresterii pretului la gaze cu 3,8%. De la 1 iulie, alte majorari ne asteapta. Ca urmare a cresterii accizelor, se vor scumpi si tigarile, alcoolul, benzina cu plumb si electricitatea.
De ziua pacalelilor, Guvernul ne pregateste noi scumpiri. Dupa ce gazele naturale s-au scumpit, in ianuarie, cu 17%, de luna viitoare se vor mai adauga inca 3,8 procente. Astfel, vom plati in plus la un metru cub de gaze aproximativ 300 de lei vechi, in functie de distribuitor. Pretul mediu final la Distrigaz Sud va fi de 9.885 lei/mc, iar la Distrigaz Nord de 9.880 lei/mc, ne-a declarat Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN.
Si mai rau e ca marirea tarifelor la gaz va provoca un intreg lant de scumpiri. Reprezentantii din industria carnii spun ca preturile la preparatele din carne nu vor suferi modificari majore. “Vor exista scumpiri si la carne, si la mezeluri, insa nu vor depasi 5%, la usa fabricii”, sustine directorul Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Visan.
La randul sau, directorul patronatului din industria de zahar, Gheorghe Bejan, a spus ca pretul va creste cu 1.000 lei vechi la kilogram.
Producatorii de lapte si produse lactate sustin ca vor fi nevoiti sa creasca preturile cu 5%, iar producatorii de ulei, cu 7%.
Pe de alta parte, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca, de la 1 iulie, accizele pentru produsele din tutun vor fi majorate cu 25%. Prin urmare, pachetul de tigari se va scumpi cu aproximativ 600 de lei vechi.
Si accizele pentru alcool se vor mari, motiv pentru care un litru de alcool, de concentratie 100%, va costa intre 35.700 si 36.000 lei vechi. Accizele la vinuri si alte bauturi fermentate vor fi mentinute la nivelul actual. De la 1 iulie, va fi accizata si tuica facuta de oameni in gospodarii, in limita a 50 de litri.
La benzina cu plumb, taxa va creste de la 480 euro/tona la 513 euro/tona, valorile urmand sa ajunga, la 1 ianuarie 2007, la 547 euro/tona.
Tot de la 1 iulie, factura la energie electrica va creste, din fericire, putin. Potrivit MFP, in cazul energiei electrice pentru consum casnic, la un consum mediu de 150KWh lunar, influenta va reprezenta o crestere de circa 500 de lei vechi.
Painea +10%
Tot ca urmare a scumpirii gazului, de la 1 aprilie, si pretul painii va creste cu pana la 10%. Mai exact, un kilogram de paine va costa la iesirea de pe portile fabricii cu 350 – 400 lei vechi mai mult decat in prezent, potrivit presedintelui Rompan, Aurel Popescu.