Exista numeroase persoane care si-au vandut masinile in baza unor chitante de mana, iar acum, desi nu mai sunt in posesia autoturismului, sunt obligate sa plateasca impozit deoarece masinile nu au fost radiate si figureaza inca pe numele lor. Pentru a scapa de acest calvar, fostul proprietar trebuie sa ia legatura cu Politia Rutiera si sa faca o reclamatie, la care se ataseaza chitanta de mana in baza careia a vandut autoturismul. in baza acestora, politistii fac verificari si, in momentul in care identifica masina, retin certificatul si placile de inmatriculare.
Un alt lucru pe care fostul proprietar il poate face e sa deschida in instanta o actiune in constatare care sa ateste ca a vandut vehiculul unei persoane si sa se dispuna radierea din circulatie. in baza hotararii judecatoresti, radierea se face automat.
Comisarul Florin Radulescu, seful Serviciului Evidenta si inmatriculare Auto din cadrul Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor, are cateva recomandari pentru cei care doresc sa-si vanda masina. „La instrainarea unui vehicul, vanzatorul trebuie sa verifice datele de identificare ale cumparatorului. Se recomanda sa nu se inmaneze cartea de identitate si certificatul de inmatriculare a masinii decat in momentul radierii. Daca se constata ca dupa 30 de zile de la inmanarea actelor, cumparatorul nu a radiat masina, sa reclame acest fapt la Politia Romana.
in mod obligatoriu, in momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare sa se scrie pe verso certificatului de inmatriculare in rubrica special prevazuta pentru aceasta precizare”, a afirmat comisarul Radulescu.