La Galaţi s-a inaugurat un laborator în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor unde se vor face extracţii din plante. Astfel, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor vrea să ceară înfiinţarea unui master pe acesată temă şi apoi a unui doctorat. Această abordare nu este deloc întâmplătoare din moment ce recent facultatea a pus în funcţiune o instalaţie unică în ţară de extracţie cu fluide supercritice a componentelor esenţiale din diverse plante şi a uleiurilor esenţiale din acestea.
,,Încercăm încă o acţiune de pionerat în facultatea noastră, încercăm o acţiune care va fi considerată spectaculoasă şi va stârni interes dar şi reacţii împotrivă. Este vorba despre arome. Au efecte asupra organismului uman şi de aceea vom discuta despre aromoterapie. În proiectele noastre viitoare avem intenţia de a face un master pe aromoterapie şi vom deschide apoi calea de studiu spre doctorat în aromoterapie ceea ce va fi iar o premieră“, a precizat dr. Petre Alexe, decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi.
“În România aromoterapia este un domeniu de pionierat deşi în alte state europene, cum ar fi Franţa, acolo unde am făcut şi eu studiile, aromoterapia este ştiinţă studiată ca atare în facultăţile de medicină şi farmacie deoarece s-a dovedit potenţialul vindecător al uleiurilor esenţiale din arome. Ca utilizare medicală s-a demonstrat, de exemplu, recent, că un anumit antibiotic, folosit pentru afecţiuni urinare, poate fi redus la 30%, iar restul de 70% să fie înlocuit cu uleiul de muşcată. Extrcatul de tarhon are proprietăţi în patologia genitală, dar şi în cea legată de tratarea alergiilor şi nu în ultimul rând efect de tonifiere a sistemului nervos”, a precizat Cornelia Decu Chaumont, cea care a înfiinţat prima şcoală de aromoterapie din România.
Mai mult, şi alte afecţiuni, precum depresia ar putea să fie rezolvate graţie aromoterapiei.
“Depresia, de exemplu, poate fi tratată foarte bine prin aromoterapie dar nu există o reţetă general. După o discuţie cu aromoterapeutul, pentru fiecare persooană se utilizează anumite uleiuri şi extracte esenţiale. Uleiurile esenţiale şi aromoterapia pot trata cu succes afecţiuni virale, afecţiuni fungice cauzate de ciuperci, cum ar fi candidozele, dar şi un alt spectru larg. Nu trebuie să uităm importanţa acestor uleiuri esenţiale şi în alimentaţie dar şi în zona de beauty. În Romînia aromoterapia nu este încă acreditată de Ministerul Sănătăţii ca terapie aşa cum se întîmplă în toate ţările din Europa Centrală, dar sperăm ca va fi foarte curînd”, a mai spus Cornelia Decu Chaumont.
La prima conferinţă din Romînia legată de aromatologie vor veni peste 100 de persoane, aromoterapeuţi, medici şi farmacişti mai ales, din Olanda, Ungaria, România şi Republica Moldova.
“Instalaţia de extracţie cu fluide supercritice este unică în ţară în special în unităţile de învăţământ superior şi, din ce ştiu eu, şi în industrie. Metoda de extragere este inovativă şi oferă avantaje atât din punct de vedere al calităţii extractului, al procesului de extracţie şi a folosirii produsului direct în produsul alimentar, direct în aromoterapie sau în cosmetică. Asta, deoarece compuşii extraşi sunt liberi de solvenţi şi pot apoi fi uşor de folosit. Este achiziţionată prin fonduri europene şi cu ajutorul ei se pot extrage diferite uleiuri esenţiale dar şi alţi compuşi care sunt studiaţi pentru utilizarea lor în industria alimentară, în cosmetică şi acum în aromoterapie. Acum am realizat extracţia din tarhon a esenţelor folosind acesată instalaţie.Şi în timpul primei conferinţe de aromatologie din România se vor face aceste extrageri”, a precizat Liliana Mihalcea, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro