UPDATE, ORA 18:00 – Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Teohari Vulcănescu, anunţă că CNAS propune majorarea valorii veniturilor pe care le încasează medicii de familie în urma consultaţiilor. În plus, s-ar dori şi o debirocratizare, conform programului de Guvernare al PSD.

O prioritate declarată a Guvernului pe programul de Guvernare este debirocratizarea, şi acesta este un obiectiv pe care şi noi îl urmărim în momentul de faţă şi este în curs de realizare. Exită o viziune pe care şi noi dorim să o transpunem în 2018, în sensul unei creşteri la valoarea punctului şi la valoarea serviciului din cadrul medicinei primare, tocmai apreciind că această categorie o are în bunul-mers al sistemului de sănătate”, a declarat Răzvan Teohari Vulcănescu.

Mai mulţi medici de familie din Bucureşti au purtat discuţii cu preşedintele CNAS, dar nu cred în promisiunile făcute de acesta.

„Achităm tot ce înseamnă asistentă, medic, contabilă, chiria la cabinet, utilităţile, nu mai rămânem aproape cu nimic. Suntem limitaţi de Casa de Asigurări la 20 de consultaţii pe zi şi suntem plătiţi cu 12 lei impozabili. Venitul unui medic care trebuie să îşi achite teancuri de acte şi autorizări care costă. Când tragem o linie,  un medic, după 6 ani de învăţare şi 5 ani de specializare să avem venituri de 1.600, maximum 2.000 de lei. Este umilitor”, spune Valentina Boboc, medic primar, Medicina de Familie.

Harta puterii după parlamentare. PSD ia un sfert din mandate, AUR și-a dublat scorul. Fiefurile PNL pot fi numărate pe degetele de la o mână | Analiză
Recomandări
Harta puterii după parlamentare. PSD ia un sfert din mandate, AUR și-a dublat scorul. Fiefurile PNL pot fi numărate pe degetele de la o mână | Analiză

„De 5 ani de zile ascult acelaşi lucru, iar acum, par spuse atât de frumos şi de corect şi de elegant cu un om cu care poţi să stai de vorbă, dar, pe fond, eu mă duc acasă la fel de sărmană, la fel de pensionabilă cu 11 milioane, cu acest <

În perioada următoare, medicii de familie spun că se vor consfătui şi vor stabili dacă declanşează, sau nu, greva generală.

UPDATE, ORA 14.00 – Câteva zeci de medici de familie şi pacienţi au pichetat, joi, Prefectura Braşov, cerând guvernanţilor o mai bună finanţare a sistemului şi simplificarea birocraţiei.

Protestul de la Braşov a început la ora 11.00, medicii venind cu pancarte pe care au scris mesaje către guvernanţi: „Nu se poate calitate şi finanţare la jumătate“, „Nu mai vrem birocraţie. Nu mai vrem să fim hărţuiţi“,  „Medicina familiei. Încotro?“ sau  „Nu omorâţi medicina familiei“. Protestul a fost unul paşnic, fără scandări.

brasov protestIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2024. Cum se formează Guvernul
Recomandări
Alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2024. Cum se formează Guvernul

Dr. Andreea Neculau, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov, a spus că protestul are ca scop readucerea pe agenda guvernanţilor a problemelor cu care se confruntă medicii de familie.

::placeholdeR–>

Ea a mai precizat că un al doilea aspect este contractul-cadru care este foarte stufos şi birocraţia excesivă. „Toate aceste îngrădiri date de legislaţie, de fapt se răsfâng asupra pacienţilor, care sunt puşi în situaţia să alerge după hârtii. Pentru ca un pacient să beneficieze de un drept pe care îl are, trebuie să facă o mie de drumuri la o mie de furnizori. În contractul cadru sunt limitări în ceea ce priveşte drepturile medicului de familie de a prescrie nişte medicamente, de a da anumite investigaţii, iar acest fapt generează drumuri inutile ale pacienţilor“, a mai spus dr. Neculau.

Ea a atras atenţia că acest grup profesional este în curs de îmbătrânire, dând ca exemplu faptul că în Braşov, din cei 300 de medici de familie, peste o sută au peste 60 de ani.

Klaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la guvernare
Recomandări
Klaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la guvernare

„Asistenţa medicală primară este subfinanţată în mod foarte brutal. De fapt, în ultimii ani au scăzut alocările, sunt undeva sub 6% din bugetul de la asigurările de sănătate. Ne dorim să ne aliniem la standardele UE, ne dorim ca medicina primară să fie pe agenda guvernanţilor pentru că aici se rezolvă majoritatea problemelor pacienţilor. Şi este dovedit că este benefic pentru sănătatea populaţiei ca noi să funcţionăm cum trebuie“,a spus lidera medicilor de familie din Braşov.

De asemenea, o tânără, medic rezident, a spus că medicii de familie sunt un fel de „secretari ai sistemului“.

„În acest moment, toţi se gândesc la pensie, la o protecţie socială. Este dificil să îţi construieşti o pensie atunci când venitul tău este mic, pentru că noi ne construim propriile pensii, noi nu le primim de la stat garantat.  Un alt aspect este că tinerii nu aleg această carieră ca să ne înlocuiască pe noi. Sigur că discutăm, despre migrarea tinerilor din sistemul de sănătate  în general, dar atunci când aleg să rămână, sigur îşi vor alege o specialitate din care pot câştiga potenţail mai bine. În acest moment asistenţa medicală primară nu este o alegere pentru medicii tineri, motiv pentru care nu ştim cui vom preda ştafeta“, a mai spus ea.

În ciuda problemelor din sistem, tânăra spune că ar alege aceeaşi meserie, pentru că o face din pasiune.