UPDATE, ORA 18:00 – Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Teohari Vulcănescu, anunţă că CNAS propune majorarea valorii veniturilor pe care le încasează medicii de familie în urma consultaţiilor. În plus, s-ar dori şi o debirocratizare, conform programului de Guvernare al PSD.

O prioritate declarată a Guvernului pe programul de Guvernare este debirocratizarea, şi acesta este un obiectiv pe care şi noi îl urmărim în momentul de faţă şi este în curs de realizare. Exită o viziune pe care şi noi dorim să o transpunem în 2018, în sensul unei creşteri la valoarea punctului şi la valoarea serviciului din cadrul medicinei primare, tocmai apreciind că această categorie o are în bunul-mers al sistemului de sănătate”, a declarat Răzvan Teohari Vulcănescu.

Mai mulţi medici de familie din Bucureşti au purtat discuţii cu preşedintele CNAS, dar nu cred în promisiunile făcute de acesta.

„Achităm tot ce înseamnă asistentă, medic, contabilă, chiria la cabinet, utilităţile, nu mai rămânem aproape cu nimic. Suntem limitaţi de Casa de Asigurări la 20 de consultaţii pe zi şi suntem plătiţi cu 12 lei impozabili. Venitul unui medic care trebuie să îşi achite teancuri de acte şi autorizări care costă. Când tragem o linie,  un medic, după 6 ani de învăţare şi 5 ani de specializare să avem venituri de 1.600, maximum 2.000 de lei. Este umilitor”, spune Valentina Boboc, medic primar, Medicina de Familie.

„De 5 ani de zile ascult acelaşi lucru, iar acum, par spuse atât de frumos şi de corect şi de elegant cu un om cu care poţi să stai de vorbă, dar, pe fond, eu mă duc acasă la fel de sărmană, la fel de pensionabilă cu 11 milioane, cu acest <

În perioada următoare, medicii de familie spun că se vor consfătui şi vor stabili dacă declanşează, sau nu, greva generală.

UPDATE, ORA 14.00 – Câteva zeci de medici de familie şi pacienţi au pichetat, joi, Prefectura Braşov, cerând guvernanţilor o mai bună finanţare a sistemului şi simplificarea birocraţiei.

Protestul de la Braşov a început la ora 11.00, medicii venind cu pancarte pe care au scris mesaje către guvernanţi: „Nu se poate calitate şi finanţare la jumătate“, „Nu mai vrem birocraţie. Nu mai vrem să fim hărţuiţi“,  „Medicina familiei. Încotro?“ sau  „Nu omorâţi medicina familiei“. Protestul a fost unul paşnic, fără scandări.

brasov protestIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Dr. Andreea Neculau, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov, a spus că protestul are ca scop readucerea pe agenda guvernanţilor a problemelor cu care se confruntă medicii de familie.

„Asistenţa medicală primară este subfinanţată în mod foarte brutal. De fapt, în ultimii ani au scăzut alocările, sunt undeva sub 6% din bugetul de la asigurările de sănătate. Ne dorim să ne aliniem la standardele UE, ne dorim ca medicina primară să fie pe agenda guvernanţilor pentru că aici se rezolvă majoritatea problemelor pacienţilor. Şi este dovedit că este benefic pentru sănătatea populaţiei ca noi să funcţionăm cum trebuie“,a spus lidera medicilor de familie din Braşov.

Ea a mai precizat că un al doilea aspect este contractul-cadru care este foarte stufos şi birocraţia excesivă. „Toate aceste îngrădiri date de legislaţie, de fapt se răsfâng asupra pacienţilor, care sunt puşi în situaţia să alerge după hârtii. Pentru ca un pacient să beneficieze de un drept pe care îl are, trebuie să facă o mie de drumuri la o mie de furnizori. În contractul cadru sunt limitări în ceea ce priveşte drepturile medicului de familie de a prescrie nişte medicamente, de a da anumite investigaţii, iar acest fapt generează drumuri inutile ale pacienţilor“, a mai spus dr. Neculau.

Ea a atras atenţia că acest grup profesional este în curs de îmbătrânire, dând ca exemplu faptul că în Braşov, din cei 300 de medici de familie, peste o sută au peste 60 de ani.

„În acest moment, toţi se gândesc la pensie, la o protecţie socială. Este dificil să îţi construieşti o pensie atunci când venitul tău este mic, pentru că noi ne construim propriile pensii, noi nu le primim de la stat garantat.  Un alt aspect este că tinerii nu aleg această carieră ca să ne înlocuiască pe noi. Sigur că discutăm, despre migrarea tinerilor din sistemul de sănătate  în general, dar atunci când aleg să rămână, sigur îşi vor alege o specialitate din care pot câştiga potenţail mai bine. În acest moment asistenţa medicală primară nu este o alegere pentru medicii tineri, motiv pentru care nu ştim cui vom preda ştafeta“, a mai spus ea.

De asemenea, o tânără, medic rezident, a spus că medicii de familie sunt un fel de „secretari ai sistemului“.

„Suntem ca nişte secretari ai sistemului, din păcat,  şi asta ne împiedică din a ne face meseria şi ceea ce am învăţat în atâţia ani de facultate“, a spus Andreea Szasz. 

În ciuda problemelor din sistem, tânăra spune că ar alege aceeaşi meserie, pentru că o face din pasiune.

„Pasiunea contează cel mai mult în alegerea unei meserii. Cu siguranţă aş alege acelaşi drum, dar totodată sperăm să se schimbe nişte lucruri şi să ne facem meseria corect, cum trebuie făcută“, a adăugat ea.

Protestatarii au fost primiţi apoi la o  întâlnire cu subprefectul Cirpian Băncilă, iar în jurul orei 12.00, protestul s-a încheiat.


Acțiunea de protest urmează să înceapă, joi, la ora 11. Oamenii vor manifesta simultan în fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București și a Casei Județene de Asigurări de Sănătate a Județului Ilfov.

Proteste vor avea loc și Prefectura București și la Prefectura Ilfov, au anunțat reprezentanții Coaliției „Solidari pentru Sănătate”, formată din nouă organizații neguvernamentale care apară drepturile pacienților și ale medicilor de familie.

„Coaliția ‘Solidari pentru Sănătate’ a decis să avertizeze prin acțiuni de protest actuala clasa politică, precum și instituțiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului național de asistență medicală primară cu privire la situația de criză majoră prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienților”, au precizat organizatorii protestului.

La aceste manifestări, reprezentanții Coaliției vor depune la sediile pichetate un memoriu în care se descriu solicitările Coaliției privind asistența medicală primară.

„În calitate de factori responsabili pentru apărarea dreptului pacienților noștri la sănătate, tragem cel mai sumbru și urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva acum, în al paisprezecelea ceas, după 25 de ani de politici de sănătate din care pacientul lipsește cu desăvârșire. Medicina de familie este pe cale să devină o raritate, plătită de stat cu cel mai mizerabil tarif, în condițiile în care contribuțiile românilor au crescut an de an Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), a declarat dr. Marina Pîrcălabu, președinte interimar FNPMF.

Prin proteste, medicii de familie și reprezentanții pacienților vor să atragă un semnal de alarmă cu privire la lipsurile din sistemul medical.

„Nu avem altă opțiune decât să luptăm împreună pentru salvarea accesului pacienților noștri la servicii medicale de bază și facem pe această cale un ultim apel la adresa autorităților — Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerul Sănătății — de a interveni rapid și eficient pentru restabilirea acestui drept fundamental al românilor’ a declarat Rodica Tănăsescu, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Coaliția „Solidari pentru Sănătate” a anunțat că va organiza un miting în București pe 15 noiembrie, prin care medicii și pacienții vor să atragă atenția că în România nu se mai poate asigura asistența medicală primară, fără schimbarea sistemul medical actual.

În urmă cu aproape două săptămâni, mii de asistente medicale, moaşe şi brancardieri au făcut ,,lanţ uman” de la Ateneu până la Guvern, în semn de protest.


Citește și VIDEO&DOCUMENTE | Zeci de milioane de euro pentru deszăpezirea a două județe, câtorva tronsoane de drumuri și a unei bucăți din A2. Cât plătește CJ Teleorman


 

Fosta soție, dezvăluiri horror despre marele Björn Borg: „Dădea bani pe drogul violatorului, era dependent de sex”
PARTENERI - GSP.RO
Fosta soție, dezvăluiri horror despre marele Björn Borg: „Dădea bani pe drogul violatorului, era dependent de sex”
BOMBĂ! Totul e clar acum! Cu cine se iubește Alexandra Dinu, imaginile sunt grăitoare
Playtech.ro
BOMBĂ! Totul e clar acum! Cu cine se iubește Alexandra Dinu, imaginile sunt grăitoare
Un tânăr de 20 de ani a stat o noapte întreagă lângă prietenul său mort, după un accident cumplit în Constanţa
Observatornews.ro
Un tânăr de 20 de ani a stat o noapte întreagă lângă prietenul său mort, după un accident cumplit în Constanţa
Horoscop 19 septembrie 2021. Gemenii ar trebui să se adapteze la ce apare și să lase deoparte planurile pe care le au în minte
HOROSCOP
Horoscop 19 septembrie 2021. Gemenii ar trebui să se adapteze la ce apare și să lase deoparte planurile pe care le au în minte
Un apartament aflat în “cea mai îngustă clădire” din Londra se vinde cu un preț uluitor. Imagini din interiorul locuinței
Știrileprotv.ro
Un apartament aflat în “cea mai îngustă clădire” din Londra se vinde cu un preț uluitor. Imagini din interiorul locuinței
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor