Nagaenthran K. Dharmalingam, cetățean malaezian, a fost arestat în aprilie 2009, la vârsta de 21 de ani, când încerca să strecoare 43 de grame de heroină în Singapore. În anul următor, a fost condamnat la moarte și, după aproape 12 ani de la pronunțarea sentinței, ar urma să fie executat pe 10 noiembrie. 

Organizațiile pentru drepturile omului, printre care se numără Human Rights Watch sau Federația Internațională pentru Drepturile Omului, au desfășurat proteste ample față de această decizie, iar o petiție online pentru susținerea lui Nagaenthran a adunat peste 62.000 de semnături. 

Potrivit protestatarilor, în cursul procesului s-a dezvăluit faptul că Nagaenthran are un nivel de inteligență (IQ) de numai 69 de puncte, nivel la care este recunoscut faptul că persoana suferă de dizabilități intelectuale. De asemenea, el suferă de tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). 

Susținătorii săi spun că există dovezi potrivit cărora bărbatul ar fi fost forțat să transporte drogurile, fiind o victimă a traficului de persoane.

Mobilizare internațională

Premierul malaezian Ismail Saabri Yakob i-a scris omologului său din Singapore, Lee Hsien Loong, pentru a cere clemență în acest caz, potrivit mass-media din Malaezia, iar o delegație a Uniunii Europene în Singapore a dat publicității o declarație prin care cere oprirea execuției. 

Mai bine de 200 de membri de familie și prieteni ai persoanelor condamnate la moarte în Singapore au cerut de asemenea ca Nagaenthran să fie absolvit, iar pedeapsa cu moartea să fie abolită. 

„Nu există cuvinte care să poată descrie durerea de a avea pe cineva drag condamnat la moarte. Probabil din acest motiv nu vorbim frecvent despre asta, iar suferința noastră trece neobservată”, au scris ei, într-o scrisoare deschisă publicată de Transformative Justice Collective.  „Familia lui Nagen nu a putut să îl viziteze în ultimii doi ani, când granițele au fost închise din cauza pandemiei și, cu doar două săptămâni înainte de execuție, trebuie să facă față celui mai negru coșmar și să se chinuie să-l vadă printr-un perete de sticlă cu doar câteva zile înaintea execuției”. 

„Numeroase persoane condamnate la moarte în Singapore – la fel ca Nagen -, provin din medii cu circumstanțe dificile și au dus vieți grele, cu probleme care i-au determinat să apeleze la traficul de droguri. Adesea, din cauza marginalizării, se găsesc în situații disperate și compromițătoare”, au mai scris aceștia. 

Un grup format din opt parlamentari britanici și apropiați ai acestora au scris, de asemenea, secretarului de stat pentru Afaceri Externe Liz Truss, cerându-i acesteia să discute cu omologul său din Singapore „pentru a se asigura că o victimă a traficului de persoane, cu dizabilități intelectuale, nu este executată după ceea ce pare a fi o gravă eroare a justiției”. 

Singapore, pedepse aspre pentru traficul de droguri

Singapore are unele dintre cele mai aspre legi în privința traficului de droguri, iar pedeapsa cu moartea este obligatorie în cazul celor care sunt descoperiți că transportă mai mult de 15 grame de diamorfină (heroină produsă pe cale farmaceutică). 

Cu toate astea, o serie de amendamente trecute în 2014, permite curților să stabilească o pedeapsă pe viață mai degrabă decât condamnarea la moarte dacă inculpații erau doar curieri și „suferă de o anomalie la nivel mintal care să îl împiedice să își asume responsabilitatea pentru faptele sale în raport cu infracțiunea comisă”. 

Grupurile pentru drepturile omului susțin că executarea unei persoane care suferă de dizabilități intelectuale sau psihosociale este o violare a standardelor și legilor internaționale. 

Delegația Uniunii Europene la Singapore a dat presei o declarație prin care cere ca pedeapsa lui Nagaenthran să fie schimbată. „Nu există nicio dovadă care să arate că pedeapsa cu moartea este mai eficientă pentru stoparea infracțiunilor decât sancțiunea cu închisoarea”, au scris ei. 

O nouă audiere în acest caz a fost programată pentru ziua de luni, dedicată argumentelor prin care execuția lui Nagaenthran ar încălca Constituția din Singapore. 

Pedepse „disproporționate și crude”

Emina Cerimovic, cercetător în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități din cadrul Human Rights Watch, spunea, într-o declarație dată săptămâna trecută, că pedepsele de acest fel sunt „disproporționate și crude și merită condamnare la nivel internațional”. 

Rachel Chhoa-Howard, cercetătoare la Amnesty International, a adăugat: „Curmarea vieților omenești este un act crud în sine, dar spânzurarea unei persoane care trafica droguri, în timp ce există mărturii care arată că nu înțelege ce i se întâmplă, este demnă de dispreț”. 

Într-o declarație dată săptămâna trecută, ministrul pentru Afaceri Interne al statului Singapore a declarat că lui Nagaenthran „i s-a acordat dreptul la un proces pe parcursul căruia a primit reprezentare legală. Petiția sa către Președinție, pentru clemență, a fost respinsă”. 

Nagaenthran, potrivit aceleiași declarații, a fost prins traficând 42,72 grame de diamorfină, „echivalentul a 3560 prize de heroină. O cantitate suficientă pentru a alimenta adicția a 510 dependenți într-o săptămână”. 

Citeşte şi:

„Mi-e frică să trăiesc în Polonia”: polonezii vor schimbarea legii antiavort, după moartea unei tinere însărcinate în spital

Conservatorii americani îl atacă pe Big Bird, personajul Sesame Street, după ce acesta a promovat vaccinul COVID pentru copii

Urmărește-ne pe Google News
Uluitor cât câștigă Roxana Ciuhulescu la Survivor. Salariul este uriaș, de 20 de ori mai mare decât cel pe care îl are la Ministerul Sportului
PARTENERI - GSP.RO
Uluitor cât câștigă Roxana Ciuhulescu la Survivor. Salariul este uriaș, de 20 de ori mai mare decât cel pe care îl are la Ministerul Sportului
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa a scris o scrisoare familiei îndoliate: "Am greșit, am greșit, și nu știu ce pot să mai fac"
Observatornews.ro
Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa a scris o scrisoare familiei îndoliate: "Am greșit, am greșit, și nu știu ce pot să mai fac"
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale