Curtea Supremă din Spania i-a cerut președintelui catalan demis, Carles Puigdemont, aflat zilele acestea în Belgia, și altor 13 membri ai guvernului său dizolvat să se prezente în fața instanței la sfârșitul acestei săptămâni.
De asemenea, le-a dat termen de trei zile să depună un depozit de 6,2 milioane de euro pentru acoperirea eventualelor datorii.
Citarea liderilor catalni vine după ce procurorul-șef al Spaniei a declarat luni că va cere inculparea fostului executiv catalan pentru rebeliune și răzvrătire.
Zilele acestea, Puigdemont este în Belgia alături de câțiva dintre foștii săi miniștrii și a ținut, marți, o conferință de presă în care a spus că nu se află acolo pentru a cere azil. Cu toate acestea, Carles Puigdemont a spus că va rămâne o perioadă în această țară, pentru a fi „în siguranță”, dar și deoarece justiția spaniolă ar fi „politizată”.
Carles Puigdemont a declanșat o criză în Spania prin organizarea unui referendum privind independența la începutul lunii octombrie, în ciuda opoziției de la Madrid și a Curții Constituționale care a declarat votul ilegal.
Sâmbătă, după ce parlamentul catalan a declarat independența, guvernul central din Spania a preluat controlul direct asupra Cataloniei.
Curtea Supremă i-a citat pe oficialii catalani demiși – care încă nu sunt puși în mod oficial sub acuzare – să dea declarații în fața procurorilor joi și vineri. Dacă nu se conformează, procurorii ar putea cere arestarea lor.
Puidgemont a declarat, marți, că se va întoarce în Spania dacă i se garantează o audiere echitabilă.
Între timp, mai mulți membri ai parlamentului catalan dizolvat, înclusiv președintele Carme Forcadell, au fost chemați să dea declarații la Curtea Supremă deoarece au încă imunitate parlamentară.
Procurorul general al Spaniei a cerut ca liderii catalani să fie acuzați de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonturi, iar judecătorul a decis că acestea sunt ”serioase, raționale și logice”.