Magazinele, buticurile, pietele, targurile si angrourile vor fi „puricate” de veterinari, zilele acestea, intr-o actiune fara precedent, la nivel national.
Comerciantii de carne si produse din carne care vor sa faca „bani” din „vaca nebuna”, din Salmonella, din Trichinella, febra aftoasa sau vaci cu „SIDA”, vor avea de tras ponoasele. Agentia Nationala Sanitar-Veterinara (ANSV) a alertat toti medicii din subordine pentru a depista toate posibilele surse de imbolnavire.
Conservele vor fi printre primele verificate, atat la termenul de valabilitate, cat si daca au fost aduse din tari aflate „pe lista neagra”, adica unde au fost depistate cazuri de „vaca nebuna”, febra aftoasa sau „ciuma a gainilor”. „Vor fi verificate inclusiv alimentele pentru animale”, a precizat Gabriel Predoi, directorul general al ANSV.
Imbolnavirile in perioada Sarbatorilor de iarna se produc, mai ales, din pricina Trichinellei si a Salmonellei, paraziti care provoaca grave infectii care, netratate la timp, pot deveni fatale. „Consumatorii trebuie sa refuze orice carne care nu arata a fi proaspata si sa cumpere numai din magazinele autorizate sanitar-veterinar. O atentie deosebita trebuie acordata si in cazul carnii tocate si a carnatilor proaspeti. Familiile care consuma carne de porc sacrificat in gospodaria proprie trebuie sa fie constiente ca exista riscuri si sa solicite verificarea de catre un medic veterinar”, a mai precizat Gabriel Predoi.
Carnea proaspata si preparatele din carne trebuie cumparate numai din locuri special amenajate (macelarii, magazine alimentare, locuri speciale din piete) care dispun de echipamente si care asigura atat conditiile igienico-sanitare specifice, cat si controlul sanitar-veterinar. Este interzisa comercializarea carnii in locuri improvizate sau pe marginea drumurilor. Cumparatorii trebuie sa fie atenti ca produsul sa aiba stampila (foto) care atesta ca s-a facut examenul pentru depistarea Trichinellei si ca nu exista risc de imbolnavire. Indiferent de produsele pe care le cumpara, oamenii trebuie sa verifice daca acestea se incadreaza in termenul de valabilitate.
„Carnea proaspata nu trebuie sa fie lipicioasa”.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) face recomandari populatiei, in legatura cu modul in care trebuie sa aleaga si sa pastreze alimentele de Sarbatorile de iarna.
– salamurile sau carnatii sa nu aiba inel verzui sub membrana;
– toba sa nu fie pastrata in congelator, pentru ca aspicul se degradeaza si devine lichid, dupa decongelare.
– carnea proaspata nu trebuie sa se lipeasca de degete, la pipait;
– carnea de la vieri are un miros spe-cific neplacut, soriciul tare, se desprinde greu de slanina si nu e buna de gatit;
– carnea de porc trebuie sa fie tare, trandafirie, cu fibrele dense si impanata cu grasime. Grasimea este alba sau roz-alb, moale si este unsuroasa la frecare;
– carnea, dupa decongelare, trebuie folosita imediat, intrucat exista pericolul invadarii cu flora microbiana, precum si cel al alterarii rapide.
– preparatele din carne in membrana sunt produse usor alterabile, astfel ca trebuie pastrate in spatii frigorifice, la o temperatura care sa nu depaseasca 6ÞC, pe o durata limitata, fara a se congela.