Presa din Marea Britanie critica dur restrictiile adoptate de Guvernul de la Londra fata de imigrantii romani si bulgari, sustinand ca nu vor face altceva decat sa amplifice fenomenul muncii la negru. Intr-un apel la istorie chiar, jurnalistii recomanda autoritatilor sa fie recunoscatoare imparatului roman Traian, pentru ca i-a invatat pe romani limba latina cu care acestia se des-curca acum mai usor in Spania si Italia.
Romanii si bulgarii au ajuns iar subiect de ironii ieftine in presa britanica. Pe fondul comentariilor critice aduse ministrului de interne John Reid pentru masurile de restrictie gasite, cotidianul “The Guardian” recomanda acestuia sa-i multumeasca mai intai imparatului roman Traian. “Prin cucerirea Daciei, in urma cu 1.900 de ani, legiunile lui Traian au adus pe acest teritoriu limba latina. Din cauza acestei circumstante istorice, peste doua milioane de romani au ales in ultimii ani sa munceasca in special in tari latine, cum ar fi Spania si Italia”, relateaza The Guardian.
Financial Times scoate in evidenta contrastul izbitor intre primirea facuta celor zece state care au aderat in 2004 si cea pregatita Romaniei si Bulgariei. Tinand cont de dimensiunile subestimarii numarului de nou veniti pe piata muncii, dupa primul val de aderare, peste 600.000 de persoane, din care 60% de origine poloneza, grupurile de lobby antiimigranti sunt din ce in ce mai puternice si mai vehemente, relateaza Financial Times.
The Sun: „Masurile de restrictie, de fatada”
The Sun sustine ca masurile de restrictie sunt doar de fatada si nu reprezinta nici un fel de forma de ingradire, calificandu-le drept o imensa “pacaleala”. Sub titlul “Varianta cea mai proasta”, cotidianul The Independent subliniaza ca cetatenii romani si bulgari vor deveni fara doar si poate victimele economiei la negru. Acest lucru se va intampla atat timp cat vor avea dreptul sa calatoreasca in Marea Britanie, ingradindu-li-se insa posibilitatea de a munci.
Regrete si de la Comisia Europeana
Comisia Europeana si-a manifestat regretul fata de restrictiile impuse de Marea Britanie, dar si de Germania.
“Regretam ca statele membre care si-au deschis piata muncii pentru cei zece noi membri nu vor face acelasi lucru acum, mai ales ca efectele economice au fost pozitive”, a declarat Khatarina von Schnurbein, reprezentant al Comisiei Europene.