Dr. Lucian Pintilie, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), spune că este o problemă organizatorică în cadrul Ministerului Cercetării, deoarece situația se repetă an de an.
„Se eliberează greu fondurile pentru programele de cercetare. Deși sunt bani prevăzuți în buget, cash-ul ajunge târziu. Aveam promisiuni că din 15 martie încep plățile, dar până acum nu știu să se fi făcut. Anul trecut s-a argumentat că se reorganizase ministerul. Și pentru anul acesta se pot găsi scuze: că au fost interimate până a venit un ministru plin, că secretarii de stat nu se știe exact ce atribuții au și semnează mai greu acte. Dar asta aș fi înțeles pentru luna ianuarie, nu și pentru restul perioadei”, a declarat, miercuri, Lucian Pintilie pentru Libertatea.
- Situația este similară cu cea întâmpinată în primele luni ale anului trecut, când cercetătorii de la stat nu și-au primit nici atunci salariile, din cauză că nu era finalizată hotărârea de reorganizare a ministerului.
- Ministerul Cercetării are 43 de institute în subordinea sa, potrivit paginii sale de internet.
„Credite de subzistență”
Lucian Pintilie afirmă că nu se poate ști exact numărul celor care nu și-au primit complet salariile, deoarece totul depinde de politica fiecărui institut de cercetare.
„Unele au luat credite de subzistență, să le zic așa, de la bănci și au plătit salariile garantând cu sumele ce urmau să le primească. Cele mai afectate sunt institutele mici, care nu au ce garanții să depună”, mai arată acesta.
Oficialul a precizat că unele institute au plătit parțial salariile, iar acum problema este că liniile de credit se termină.
„Unii au fost plătiți total, alții, mai puțin. Problema este că dacă nu vin repede banii, se intră într-o situație neplăcută și nu se va mai putea plăti niciun salariu. În plus, dobânzile la bănci trebuie plătite din activități economice separate. Eu sper ca în o zi-două să intre primii bani, înainte de plata avansului pe martie”, spune Pintilie.
„Au părinți bolnavi și nu au bani să îi îngrijească”
Și George Epurescu, vicepreședinte al Federației Sindicale Hermes, dă vina tot pe interimatele de la minister și funcționarii care nu semnează actele.
Acesta dă ca exemplu ICECHIM – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – unde salariile au fost încasate în proporție de doar 60% și spune că, până acum, în 2022 nu s-a accesat nicio linie de finanțare de la stat.
„Am primit mesaje din partea cercetătorilor în care îmi spun că au părinți bolnavi și nu au bani să îi îngrijească sau se împrumută pentru a-și crește copiii, pentru că nu ne-am primit salariile de două luni și aproape jumătate. Sună melodramatic, dar când este trăită pe propria piele, această situație te marchează profund, este revoltătoare și un principal motiv de a părăsi această țară”, s-a plâns pe adresa redacției un cercetător, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Marcel Boloș: „Începând de luni, 14 martie, institutele au acces la bani”
Marcel Boloș, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, a declarat pentru Libertatea că de luni institutele au deja acces la bani. Oficialul dă vina pe proceduri, care sunt greoaie.
Nu am putut să schimbăm procedurile, pentru că sunt niște contracte de finanțare care expiră în acest an. Sper ca de anul viitor să nu mai avem aceste probleme și să îi putem lăsa să cheltuie 1/12 din bugetul aprobat. Dar de luni, se pot face cererile de plată de către institute și își pot lua banii. În fiecare an există această problemă.
Ministrul Marcel Boloș:
Acesta a detaliat și mecanismul.
După ce se aprobă legea bugetului de stat, urmează repartizarea pe institute a banilor. Această alocare se face conform Ordonanței de Urgență 57/2002.
După ce se trece de acest pas, trebuie aprobate o serie de documente. Acestea trebuie să treacă prin Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare, conform ministrului.
Documentele au rolul de a asigura Ministerul Cercetării că etapele de implementare a proiectelor depuse de institutele de cercetare se parcurg, spune Boloș.
„Și după ce trec prin Consiliul Consultativ și se dă aprobare pe anexe, se încheie acte adiționale la contractele de finanțare, iar după aceea abia se pot depune cererile de plată. Întregul proces a durat până în data de 14 martie. Din 1 până în 10 martie am semnat actele adiționale la tot și își pot lua banii”, a spus Boloș pentru Libertatea.
Tot mai mulți cercetători pleacă
George Epurescu, vicepreședintele Federației Hermes, spune că din cauza problemelor de finanțare, tinerii ajung să plece din institute, mulți în străinătate.
În luna februarie, Pintilie a scris, la rândul său, într-un articol publicat pe MarketWatch.ro, că România are cel mai mic număr de cercetători din Uniunea Europeană, sub 1 la mie.
Conform acestuia, în total, în România activează 15.000 de cercetători, iar alți 15.000 lucrează în străinătate, în entități publice sau private.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro