zilei are tendinta sa ne invadeze si somnul, cu urgentele si imperativele sale”, scrie filozoful Bertrand Vergely, citat de Le Figaro. Constrangerile si stresul ne urmeaza si in somn. Culcati, pe intuneric, revedem ce am facut in timpul zilei, ceea ce nu am reusit sa facem si ceea ce ne asteapta maine. Trec minute si ore, si grijilor care ne impiedica sa dormim i se alatura angoasa ca nu vom reusi sa dormim destul pentru a fi eficienti a doua zi. Astfel se instaleaza un cerc vicios al oboselii”.
in Franta, se estimeaza ca o persoana din cinci sufera de insomnie si 70% din populatie doarme insuficient, atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ. Acest fenomen cauzeaza tulburari de memorie si de concentrare, iritabilitate cronica in familie si la serviciu, spune psihiatrul David Servan-Schreiber. Tot lipsa de somn este responsabila de dificultatea de a lua decizii si de imposibilitatea de a ne bucura de placerile simple ale vietii. Pe plan personal, bilantul este coplesitor, dar daca adaugam daunele pe care carenta de somn le provoaca pe plan colectiv, acesta devine catastrofal: scadere a vigilentei, somnolenta, diminuare a capacitatilor vizuale si de perceptie, alterarea reflexelor fizice si mentale, oboseala cronica. Toate acestea sunt la baza a 20% din accidentele rutiere si provoaca o treime dintre accidentele mortale.
Cum s-a ajuns la aceasta situatie? Motivul principal pentru care neglijam aceasta functie vitala este societatea, care devine din ce in ce mai presanta si pentru care somnul este un sinonim cu leneveala. Negarea odihnei este cu atat mai accentuata in prezent, cand aceasta este perceputa cu teama de a pierde controlul asupra corpului si, intr-un sens mai larg, asupra propriei vietii.
Societatea a normalizat odihna, prin programul de lucru aproape acelasi pentru toti, insa somnul este o caracteristica individuala, in aceeasi masura ca parul sau culoarea ochilor. Unii rezista foarte bine cu numai cinci ore de somn pe noapte, altii au nevoie de zece pentru a fi eficienti.
Cum se poate evita intrarea in acest cerc vicios? incepand prin a cobori de pe piedestal hiperactivitatea. Somnul permite evacuarea tensiunilor, consolidarea memoriei si refacerea fizica, deci nu e o pierdere de vreme.