Toate sunt efecte ale incalzirii climei pe Terra. Specialistii romani din diverse domenii, reuniti la o dezbatere publica pe tema fenomenelor meteo deosebite, prima de acest gen din tara noastra, spun ca dezlantuirile meteorologice catastrofale tip “Facaeni” vor deveni ceva normal in Romania. Statul a inceput deja sa ia primele masuri in acest sens.
Dezbaterea a avut loc joi, 29 aprilie, la Casa Studentilor din Bucuresti, cu participarea reprezentantilor Institutului National de Meteorologie si Hidrologie, Ministerului Mediului, Bancii Comerciale Romane, Fundatiei Terra Mileniul III si a unui expert militar in... arme neconventionale. Despre ce este vorba?
Problema incalzirii temperaturii globale din cauza emisiilor de gaze rezultate din industrie sau transporturi si cea a distrugerii stratului de ozon care protejeaza viata pe Terra de radiatiile ultraviolete ucigase a fost pusa inca de la mijlocul secolului XX. Desi au luat fiinta organizatii de specialitate si au fost incheiate acorduri internationale, fenomenul nu a putut fi stopat. Statele avansate nu pot renunta la industrie fara sa puna in pericol mecanismele economico-financiare mondiale. Ca atare, acumularile de gaze care provoaca efectul de sera si incalzirea temperaturii globale vor continua.
Daca problema ozonului, care a fost cercetata si tratata cu mai multa seriozitate, este pe cale de rezolvare, concentratiile de bioxid de carbon care produc efectul de sera au fost neglijate. Ele au inceput de vreo 10 ani sa produca dereglari climatice si aparitia unor fenomene meteorologice violente cu o frecventa mare, fara precedent. Este de asteptat ca in urmatorii 50 de ani temperatura globala a aerului sa creasca cu 1,4 - 5,8 grade Celsius, nivelul marilor si oceanelor sa creasca cu aproximativ un metru, pestii de apa dulce sa dispara, iar oamenii sa devina mult mai vulnerabili la boli si epidemii.
Exista si o alta explicatie data dezechilibrului climatic: cea militara. Colonelul doctor Emil Strainu a prezentat o alta ipoteza asupra originii fenomenelor meteo extreme: razboiul geofizic si folosirea “Bombei climatologice” in scopuri militare. Acest tip de arma poate declansa fenomene meteorologice pe zone restranse pentru a putea pune in dificultate o armata inamica. “Asemenea arme au fost folosite in diferite zone ale lumii, exista date in acest sens, fapt care a dus la ruperea echilibrului meteorologic, cu efecte in lumea intreaga. Aceasta este explicatia fenomenelor atipice la care suntem martori”, a spus Emil Strainu.
“Evolutia vremii confirma tendintele climatice negative generale. Sigur ca au mai fost inundatii, furtuni sau secete si in alte timpuri, dar frecventa de acum a acestora este fara precedent. Prin acumularile de bioxid de carbon care se petrec zilnic, ne asteptam ca in viitorul apropiat sa asistam la o modificare climatica ireversibila si la tendinte climaterice negative apasatoare, violente, in scurt timp. Adica sa nu mai putem reface echilibrul de pana acum. Ne asteptam ca in 50 de ani topirea ghetarilor sa duca la disparitia Deltei Dunarii si la unele schimbari in activitatea agricola din Romania. In alte zone ale lumii schimbarile pot fi mult mai dramatice, cum ar fi inundarea Olandei, de pilda. In masura in care e clar ca lucrurile vor involua, trebuie sa ne gandim ce se mai poate face in conditiile date. Ce mai putem face dupa...”, spune Vladimir Ivanovici, directorul stiintific al Institutului National de Meteorologie si Hidrologie (INMH).
Lavinia Andrei, reprezentanta a Fundatiei “Terra - Mileniul III”, a spus ca in Romania se manifesta deja o desertificare rapida a Baraganului. “Datele le avem de la Ministerul Mediului, dintr-un studiu care arata ca speciile de copaci specifice sudului tarii noastre au inceput sa migreze catre nord. De asemenea, vom asista in urmatorii ani la o desertificare a Baraganului. Problema modificarilor violente ale climei se pune la nivel mondial cu mare seriozitate. Exista “fonduri de adaptare” care se pun la dispozitia tarilor care au asemenea probleme. Nu mai trebuie sa abordam pozitia aceea nenorocita a tacerii, cum ca la noi totul este in regula, pentru ca nu e in regula si nici nu vom primi bani pentru a demara proiecte de prevenire a dezastrelor meteo”, spune Lavinia Andrei.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.