Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au decis încetarea procesului penal sau achitarea majorității inculpaților trimiși în judecată în 2008 întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale, notează Agerpres.ro.
În urmă cu un deceniu, nu mai puțin de 10 cetățeni români și străini au fost trimiși în judecată, fiind acuzați de procurorii din Alba Iulia că, în perioada 1997 – 2007, ar fi sustras de la cetatea Sarmizegetusa Regia mai multe tezaure arheologice pe care le-au vânzut pe piața neagră a antichităților.
Un cetățean sârb, doi români cu cetățenie britanică, respectiv franceză, au fost acuzați de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuare neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi şantaj, potrivit sursei citate.
Anchetatorii susțin că inculpații au sustras și valorificat ilegal mai multe obiecte de tezaur pe piața internă și internațională de antichități. În urma investigațiilor, au fost recuperate nouă brătări dacice de aur.
În 2015, Judecătoria Deva a hotărât condamnarea a nouă dintre inculpați la pedepse cuprinse între doi şi şase ani de închisoare. Mai mult, aceștia trebuiau să plătească despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro.
Sarmizegetusa Regia, în disputa dintre arheologi și ecologiști. Orașul subteran de sub capitala dacilor rămâne o necunoscută
Cele mai grele pedepse le-au primit Sorin Daniel Jurcă şi Călin Corhan. Bărbații au fost condamnați la șase ani de închisoare și au primit interdicție ca, timp de cinci ani, să nu se apropie de siturile dacice din Munții Orăștiei.
De asemenea, cetățeanul sârb Ilic Ljubisa a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi interdicţia de a intra într-un sit arheologic din Munţii Orăştiei pentru cinci ani.
Curtea de Apel Alba Iulia a desființat vineri, în parte, hotărârea atacată atât sub aspectul laturii penale, cât și sub a celei civile. Inculpații au fost achizați, după ce instanța a constatat prescripția răspunderii penale.
Doar unul dintre inculpaţi, Călin Corhan, a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare.
Sub aspectul laturii civile, magistrații au admis doar în parte acţiunea exercitată de statul român, prin Ministerul Culturii, înlăturând obligarea majorităţii inculpaţilor la plată. Decizia instanței este definitivă.
Citește și #salvatipipera. De la zonă strategică pentru Armată, la zonă strategică pentru investitori străini / MULTIMEDIA
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro