„Din punct de vedere medical si tehnic, un transplant complet de fata de la un cadavru la om va fi posibil in urmatoarele 6 luni. Aceasta interventie include si muschii aflati sub piele. Astfel, actuala metoda de a indrepta urmele unor leziuni ale fetei cu ajutorul grefelor de piele prelevate din alta parte a corpului va fi depasita. Acum, pacientii nu pot misca deloc portiunea care a suferit o asemenea grefa. Aceasta este imobila si contrasteaza in mod neplacut cu restul fetei”, explica Peter Butler, care a experimentat in ultimii opt ani numeroase metode noi de transplant si reconstructie a pielii.
Cercetatorul britanic spune ca exista trei posibilitati de a „muta” fata de la un cadavru la un pacient care are nevoie de aceasta operatie.
Copiii ar putea fi primii beneficiari
„Prima se refera doar la piele, tesutul adipos si vasele de sange. A doua include muschii faciali si nervii. A treia varianta, cea mai complexa, include si oasele, fiind nevoie totodata de o reconstructie partiala a craniului. O alta problema este riscul ca organismul pacientului sa respinga transplantul. Suntem pe cale de a crea un medicament special, care sa permita operatia”, spune Butler. Cercetatorul britanic este de parere ca acest tip de transplant ar putea fi folosit mai ales la copiii sub zece ani care au suferit distrugeri ale fetei in urma unor accidente sau boli. „Copiii nu vor suferi traume psihice cand vor vedea o noua fata in oglinda. La adulti, problema este mult mai complicata. Dupa ce ai trait zeci de ani cu acelasi chip, nu este prea usor sa te trezesti dimineata, sa te uiti in oglinda si sa vezi un necunoscut”, spune doctorul Butler.