Malignitatea tumorilor mamare la pisica are o incidenta mult mai crescuta fata de catea, procentul ajungand pana la 80-90%. Metastazele sunt prezente la nivelul: limfonodulilor, pulmonilor, pleurei, diafragmului si rinichilor. Pisicile siameze sunt de doua ori mai expuse decat celelalte rase. In ordinea incidentei bolilor tumorale la pisici, tumorile mamare ocupa locul trei, dupa cele hematopoetice si cele ale pielii.
Multi pacienti se prezinta la doctorul veterinar cam la 5 luni dupa aparitia bolii. Primele semne se refera la aparitia unor noduli de consistenta tare, aderenti la piele si rar aderenti la peretele muscular. La 60% dintre pacienti sunt afectate ambele lanturi mamare, putand aparea ulceratii, infiltrate limfocitare, edeme ale membrelor posterioare. Pisicile care nu sunt castrate prezinta un risc de 7 ori mai mare pentru aceasta afectiune.
Ovariohisterectomia are un efect profilactic si terapeutic in aparitia tumorilor mamare maligne. Un factor de risc major in aparitia acestei afectiuni e reprezentat de administrarea progesteronului. La cea mai mica formatiune decelata pe suprafata toraco-abdominala, animalul trebuie prezentat la medic pentru un diagnostic pus pe o proba biopsica, in urma extirparii tesutului mamar afectat.
Se recomanda examenul radiologic toracic si abdominal si o ecografie abdominala. Terapia chirurgicala e singura care poate ameliora boala.
Liviu Harbuz,
DVM Ph. D