Chiar daca pentru multi fizica pare un capitol inchis, romanul Florin Moldovan se chinuie sa demonstreze contrariul. Dupa ani de calcule si studii, acesta a ajuns la concluzia ca teoria gravitatiei a lui Isaac Newton poate fi demontata. Asta ar insemna, practic, reformularea fizicii.
Desi nu are licenta in fizica, fiind doar simplu responsabil al unui parc auto, bucuresteanul nu pierde aproape nici o seara fara a pune mana pe o carte de fizica. Asa a ajuns sa intre in domeniul astrofizicii. El a inceput sa caute raspuns la intrebarea: exista doar atractie intre planetele sistemului solar? Conform noilor sale formule, intre Pamant si Soare sau Luna nu se manifesta doar fenomenul de atractie. ”Formulele mele demonstreaza faptul ca, de exemplu, daca Pamantul si-ar incetini miscarea de rotatie fata de Soare, nu s-ar apropia de acesta, ci, dimpotriva, s-ar departa. Asta inseamna ca teoria gravitatiei nu mai sta in picioare”, a explicat Moldovan.
Cauta raspunsul savantilor
In aceste conditii, daca formulele sale vor fi validate, s-ar putea modifica din temelii intreaga fizica, pentru ca forta gravitationala nu ar mai depinde doar de masa corpurilor, ci, in primul rand, de vitezele acestora, de distantele si de dimensiunile corpurilor care compun sistemul solar! Cum, dupa propria marturisire, ”sunt prea mic pentru o astfel de problema”, a inceput sa caute o persoana abilitata care sa-i studieze formulele si sa-si spuna opinia. ”Am incercat peste tot, de la profesorii de liceu la academicieni. Pareau interesati, dar raspunsurile lor au intarziat sa apara”, a precizat Moldovan. Una dintre ”cauzele” acestei reticente a fost pusa pe seama faptului ca, imediat cum aflau ca si-a publicat formulele pentru a fi protejat impotriva furtului de informatii, interlocutorii sai schimbau imediat tonul. Dupa ce a cautat o persoana autorizata in toata tara timp de trei ani, inclusiv la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, Florin Moldovan s-a adresat Presedintiei pentru a solicita Academiei Romane un raspuns competent. Numai ca Academia Romana s-a spalat rapid pe maini.
A gasit formulele in joaca
Efectul pe care l-ar avea acceptarea de catre fizicieni a noilor formule propuse de Florin Moldovan este imens. Pur si simplu, intreaga fizica ar trebui schimbata. ”Fizica, mai putin cea optica, ar trebui reformulata. Stiu ca este greu de acceptat, dar astea sunt teoriile la care am ajuns eu si pe care astept ca cineva competent sa mi le valideze sau nu”, a precizat Moldovan. ”Totul a inceput dintr-o joaca. M-am gandit la faptul ca, daca legea gravitatiei functioneaza, nu este posibil ca o planeta precum Jupiter, de 318 ori mai mare decat Terra, sa fie situata in urma Pamantului in sistemul solar”, a marturisit Florin Moldovan. Astfel, acesta a inceput calculele, care s-au finalizat in urma cu trei ani.
OSIM il vede castigatorul Premiului Nobel
Printre cei carora li s-a cerut parerea despre aceste formule au fost si reprezentantii Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci. Raspunsul venit de la OSIM l-a lasat pe Florin Moldovan cu gura cascata. ”Va felicitam pentru aceasta descoperire epocala! Daca e asa cum spuneti, suntem siguri ca foarte curand veti figura in cartile de fizica si veti lua Premiul Nobel pentru fizica”, s-a specificat negru pe alb in scrisoarea primita. Pana atunci insa, Moldovan spera sa primeasca totusi un raspuns care sa-l lamureasca daca teoriile sale sunt valabile.
Din 1684, subiect inchis
Isaac Newton, renumit om de stiinta englez, matematician, fizician si astronom, presedintele Academiei Regale de Stiinte a Angliei, s-a nascut la 4 ianuarie 1643, la Woolsthrope. În 1679, Newton reia studiile sale asupra gravitatiei si efectele ei asupra orbitelor planetelor si publica lucrarea “De Motu Corporum” (“Asupra miscarii corpurilor”, 1684). În 1687 a publicat lucrarea “Philosophiae naturalis principia mathematica” (“Principiile matematice ale filozofiei naturale”), in care a descris legea universala a gravitatiei.